Агенција РИА Новости покренула мултимедијални пројекат о Нирнбершком процесу

© SputnikПројекат "Нирнберг. Почетак мира"
Пројекат Нирнберг. Почетак мира - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Агенција РИА Новости покренула је мултимедијални историјски пројекат „Нирнберг. Почетак мира“, који је посвећен 75. годишњици главног судског процеса 20. века.

У оквиру пројекта, од четвртка ће на порталу nuremberg.media свакодневно бити објављивани материјали посвећени Нирнбершким суђењима, која су трајала од 20. новембра 1945. до 1. октобра 1946. године. Приче о пројекту биће објављене како на руском, тако и на немачком, француском и енглеском језику, уз подршку редакција међународне информативне агенције и радио Спутњика у далеком иностранству.

Портал nuremberg.media ће током године објављивати јединствена архивска и музејска сведочења, фотографије, цртеже и филмске-хронике, пружајући посетиоцима прилику да из дана у дану проживе процес.

Значај Нирнбершког процеса  немогуће је преценити – управо је он први у историји признао агресију за најтеже кривично дело и јавно објавио злочине нациста против мира и човечности. Пре 75 година постављени су темељи савременог светског поретка у коме је концепт „мира“ постао најважнији. Сада, када многе земље и континенте потресају политички и војни сукоби, важније је него икад пре то памтити.

Шта је идеја пројекта?

С тим у вези, генерални директор новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов истиче да овај пројекат није још један меморијал или музеј који чува успомену на велики догађај.

„'Нирнберг. Почетак мира’ је жив разговор са публиком на језику нових медија, то је могућност да се уз помоћ савремених информационих технологија схвати, досегне и осети историјска истина процеса из дана у дан, од новембра 1945. до октобра 1946. године“, истакао је он.

Истовремено, заменица главне уреднице МИА „Русија севодња“ Наталија Лосева прецизирала је неке од главних задатака пројекта.

„Нирнбершки процес је био први корак ка признавању геноцида над совјетским народом. Стога је један од кључних задатака нашег пројекта да објединимо стручне и документарне доказе о тим чињеницама, учинимо ово поимање константом у међународној процени нацистичких злочина и да на тај начин вратимо историјску правду“, рекла је она.

Лосева је додала да је једна од идеја пројекта да допре до широког спектра људи.

„Потрудили смо се да у овом пројекту употребимо читаву палету формата и техничких решења. Корисници ће током године моћи да виде пројекат у виртуелној стварности и да слушају подкастове. Тежимо да допремо до најразличитије публике и да то учинимо у амбијенту који им је близак“, изјавила је она.

© Sputnik / Виктор Кинеловский /  / Уђи у базу фотографијаГлавни тужилац СССР генерал-потпуковник Роман Руденко за време говора на међународном судском процесу над руководиоцима фашистичке немачке у Нирнбергу.
Агенција РИА Новости покренула мултимедијални пројекат о Нирнбершком процесу - Sputnik Србија
Главни тужилац СССР генерал-потпуковник Роман Руденко за време говора на међународном судском процесу над руководиоцима фашистичке немачке у Нирнбергу.

Са своје стране, руководилац пројекта „Нирнберг. Почетак мира“, новинарка и списатељица Наталија Осипова, каже да рад на новом пројекту није нимало лак, али да је важно стати у одбрану жртвама.

„За нас је ово веома личан, емотиван пројекат. Рад на њему није лак - свакодневно гледамо сведочења тужилаштва. Гледамо оно што нормалан човек не може да види и оно од чега је сала у Нирнбергу и ћутала и устајала. Један од новинара послао је телеграм новинама у којем је рекао да не може више и да нема речи, као и да је ово апсолутно исцрпљујуће. Али морамо. Овај пројекат је у одбрану жртава и нирнбершког хуманистичког консензуса“, изјавила је она.

Пројекат се заснива на сведочењима из првог лица која су творци добили из руских и страних архива, који проучавају наслеђе Нирнберга. Она ће бити допуњена изложбама, подкастима, јавним разговорима и перформансима.

„Нирнберг. Почетак мира“ ће такође обухватити јединствену реконструкцију виртуелне стварности засновану на причама главних оптужених на суду. Пројекат ће бити завршен у октобру 2021. године међународном конференцијом у Нирнбергу.

„Нирнберг. Почетак мира“ се одвија уз подршку следећих Генералних медијских партнера: телевизије „Русија 24“ (https://live.russia.tv/channel/3) и „Москва 24“ (https://www.m24.ru/), интернет-портала „Вести.ру“ (https://www.vesti.ru/), радио-станице „Вести ФМ“ (https://radiovesti.ru/), сајта „Комсомољске правде“ kp.ru (https://www.kp.ru/). Медијски партнери пројекта су: радио-станица „Мајак“ (https://radiomayak.ru/), радио-станица „Радио Русије“ (https://www.radiorus.ru/), интернет-биоскоп tvzavr (https://www.tvzavr.ru/), Државни историјски музеј (https://shm.ru/), Јеврејски музеј и центар толеранције (https://www.jewish-museum.ru/).  

Пројекат је настао уз учешће Мултимедијалног уметничког музеја (http://mamm-mdf.ru/) и одвијаће се уз подршку Музеја савремене историје Русије (https://sovrhistory.ru/), Руске државне библиотеке (https://www.rsl.ru/), Музеја Победе  (https://victorymuseum.ru/), Централног музеја оружаних снага (http://www.cmaf.ru/), Савезне архивске агенције Русије ─ Росархив (http://archives.ru/), Државног филмског фонда Руске Федерације (https://gosfilmofond.ru/), у Московском уметничком театру ─ МХАТ (http://www.mxat-teatr.ru/) и листа „Правда“ (https://gazeta-pravda.ru/).

О РИА Новости

РИА новости је водећи медијски ресурс МИА „Русија севодња“. Агенција је најцитиранији медиј међу руским медијима и на друштвеним мрежама. Сајт РИА.ру (https://ria.ru/) свакодневно чита око четири и по милиона корисника, што ресурс чини једним од лидера међу свим порталима за вести руског интернета („Рунета“). Дописничка мрежа агенције покрива више од 100 градова широм света. РИА Новости прати око девет милиона корисника на друштвеним мрежама Фејсбук (https://www.facebook.com/rianru), Твитер (https://twitter.com/rianru), Вконтакте (https://m.vk.com/ria), Однокласники (https://ok.ru/ria), Инстаграм (https://www.instagram.com/ria_novosti/) и Јутјуб (https://www.youtube.com/user/rianovosti).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала