Анкета Спутњика: Какав је однос Јермена према Русији

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаОклопни транспортер БТР-82А руских мировних снага на Лачинском коридору у Нагорно-Карабахуу
Оклопни транспортер БТР-82А руских мировних снага на Лачинском коридору у Нагорно-Карабахуу  - Sputnik Србија
Пратите нас
Пре нешто више од десет дана уз посредовање Русије потписан је Споразум о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху. Радио Спутњик спровео је анкету у Јерменији како би утврдио какав је однос Јермена према Русији у светлу ових догађаја. Анкета је показала да већина анкетираних Јермена доживљава Русију као пријатељску земљу и савезника.

Већина испитаника (83,8 одсто) одговорило је да има добар однос према Русији, 84,6 одсто анкетираних сматра Русију савезником Јерменије. 62,3 одсто испитаника сматра Русију за земљу која је најбољи пријатељ земље, а 79,6 одсто спремно је да добије војно-политичку помоћ од Русије.

На питање како се генерално односе према Русији, више од 83,8 одсто анкетираних одговорило је „добро“, „лош“ однос има 9,4 одсто испитаника, док је за 6,8 одсто било тешко да одговори.

© Sputnik / инфографикаАнкета: Однос према Русији
Анкета Спутњика: Какав је однос Јермена према Русији - Sputnik Србија
Анкета: Однос према Русији

Што се тиче земаља које су пријатељски настројене према Јерменији, односно на чију подршку земља може рачунати у тешким тренуцима, највећи број испитаника одговорило је да је то Русија (62,3 одсто). На Француску рачуна 39,9 одсто испитаника, Иран – 6,4 одсто, САД – 5,8 одсто, Немачку 1,2 одсто, Грузију – 0,6 одсто, док је за 4,6 одсто испитаника било тешко да одговоре на ово питање.

© Sputnik / инфографикаАнкета: Подршка пријатељских земаља
Анкета Спутњика: Какав је однос Јермена према Русији - Sputnik Србија
Анкета: Подршка пријатељских земаља

Једно од питања било је и да ли је Русија савезник Јерменије.

© Sputnik / инфографикаАнкета: Кога становници Јерменије сматрају савезницима
Анкета Спутњика: Какав је однос Јермена према Русији - Sputnik Србија
Анкета: Кога становници Јерменије сматрају савезницима

Огромна већина (84,6 одсто) анкетираних изјавило је да јесте, 11,8 одсто сматра да Русија није савезник Јерменије, док 3,6 одсто није могло да одговори на ово питање.

Када је у питању војно-политичка помоћ (оружје, војни контингент, политичка подршка на међународном нивоу и сл), испитаници су упитани од којих земаља би се таква могла прихватити?

© Sputnik / инфографикаАнкета: Спремност да прими војну помоћ
Анкета Спутњика: Какав је однос Јермена према Русији - Sputnik Србија
Анкета: Спремност да прими војну помоћ

Велика већина (79,6 одсто) примило би помоћ од Русије, од Француске – 14,4 одсто, Ирана 6,8 одсто, а од Сједињених Америчких Држава – 5 одсто испитаника. Од Немачке би помоћ примило свега 0,4 одсто, а од неких других земаља – 12,2 одсто. На ово питање није могло да одговори 7,4 одсто анкетираних.

У анкети, која је телефонски спроведена 17. новембра учествовала је 501 особа. Максимална статистичка грешка износи 4,3 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала