Бивши хрватски министар: Србији још не смемо дати зелено светло за улазак у ЕУ

© AP Photo / Дарко ВојиновићЗаставе Србије и ЕУ
Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић сматра да се Србији не сме дати зелено светло за улазак у ЕУ све док не докаже да се темељи на владавини права.

Бивши министар Дражен Бошњаковић је у једној емисји на ХРТ-у говорио о процесуирању ратних злочинаца. Рекао је да су у Хрватској четири специјализована суда за ратне злочине – у Осијеку, Ријеци, Сплиту и Загребу, као и четири државна тужилаштва која имају специјална одељења за процесуирање ратних злочина.

„Тешко је у тим делима водити поступак. Често су починиоци тих дела недоступни, а и сведоци су недоступни. То нису лаки доказни поступци, тешко је доћи до докумената или до сведока“, казао је Бошњаковић.

Додао је и да на томе и даље треба радити.

У том контексту поменуо је и Србију, за коју је рекао да јој не треба дати зелено светло за улазак у ЕУ све док не докаже да се темељи на владавини права, а то је да се суочи са својом прошлошћу и са својом улогом на овим просторима.

Сматра и да Србија мора процесуирати људе који су чинили ратне злочине. Рекао је и да се у Србији воде поступци против једног мањег дела људи, али да и то иде врло споро и да је то премало „за све оно зло које је на овим просторима почињено“.

„У процесу преговора, Хрватска се не сме помирити с тим да Србија не процесуира све оно што је могуће“, нагласио је Бошњаковић и додао како Хрватска може блокирати преговоре и поновио да свака земља која улази у ЕУ, а тако је било и с Хрватском, мора доказати да се темељи на владавини права.

Изјавио је и да су поруке које су јуче послате, то што је председник Србије Александар Вучић послао изасланика Верана Матића који је клекнуо на Овчари, а Борис Милошевић био у Колони сећања, поруке које дају наду да ће односи бити бољи и да ћемо постићи напретке.

Он закључује и да је потребно још времена да све слегне и да правда треба бити задовољна, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала