Борељ: Од Србије се очекује усклађивање политике са ЕУ

© Tanjug / RADE PRELICЂозеп Борељ
Ђозеп Борељ - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да се од Србије у оквиру процеса преговора о приступању Унији очекује постепено усклађивање законодавства и политике према трећим земљама са правним тековинама и политикама ЕУ, што укључује и питање пресељења амбасаде Србије у Јерусалим, што је у супротности с политиком Брисела.

 

"Сви дипломатски кораци који би могли довести у питање заједнички став ЕУ о Јерусалиму представљају 'озбиљну забринутост и жаљење'", рекао је Борељ, одговарајући на питање посланика Европског парламента о делу Вашингтонског споразума који се односи на пресељење амбасаде Србије, односно отварање амбасаде такозваног Косова у Јерусалиму.

Рекао је да очекује да ће и "Србија и Косово деловати у складу са опредељеношћу ЕУ" и у складу са својим "европским аспирацијама".

"У складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација из 1980. године, која позива све чланице УН да своје амбасаде преселе у Тел Авив, све амбасаде држава чланица ЕУ, као и Делегација ЕУ у Израелу, налазе се у Тел Авиву", подсетио је Борељ.

Закључује да су представници Београда и Приштине, након састанак у Вашингтону, наставили рад на свеобухватном споразуму који се бави свим нерешеним питањима везаним за њихов однос, а у складу са међународним правом и тековинама ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала