Бундестаг: Има шанси да заштитимо „Северни ток 2“, америчке методе личе на мафијашке

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода
Изградња гасовода - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка има шансу да заштити пројекат „Северни ток 2“, али треба да на могуће америчке санкције одговоримо аналогним мерама, рекао је шеф Одбора Бундестага за економију и енергетику Клаус Ернст. Како је додао, методе које примењују Американци подсећају га на методе мафије.
„Имамо шансе да заштитимо пројекат пошто Американци сада то разматрају. Али, морамо да будемо брзи и да ставимо до знања да смо озбиљни. Треба да радимо исто што и Американци, да уведемо санкције појединцима, забрану на улазак у земљу, можда да замрзнемо средства“, рекао је Ернст.

Како је додао, то је оно исто чиме Американци прете њима и једино на то ће одреаговати.

Он је предложио и да се размотри увођење казнених царина на увоз гаса из САД.

Шеф Одбора је рекао и да не треба гајити илузију да ће, са доласком новог председника у САД, доћи и до промене у енергетској политици. Иницијатива пооштравања санкција долази и од републиканаца и од демократа.

Ернст је представницима странке „Зелени“ која сматра да пројекат треба обуставити поручио да су они једина фракција у парламенту која има такав став.

„Ви сте једини који озбиљно желите да се изађе из пројекта и знате да би излазак подстакао увоз америчког течног гаса. Тај став – амерички течни гас уместо руског гаса није сасвим ‘зелена’, већ увела“, рекао је Ернст.

Стејт департмент је у октобру најавио проширење санкција против гасовода, које би могле утицати на више од 120 компанија.

Забрањено им је пружање услуга, робе или финансирање за „модернизацију или инсталирање опреме“ на бродовима који ће радити на пројекту.

Агенција Блумберг недавно је објавила да ће измена о новим мерама бити укључена у нацрт буџета за одбрану за фискалну 2021. годину, који би требало да буде усвојен до краја текуће календарске године.

Додаје се да ће постојеће санкције остати на снази.

Гасовод „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод требало би да буде изграђен поред „Северног тока“. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да у Европској унији продају свој течни природни гас.

САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе. Руска страна више пута је изјављивала да је пројекат апсолутно комерцијалан и конкурентан и истицала да он не подразумева обуставу транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала