ЕК: Мађарска и руска вакцина нису били тема, потребан је сертификат у ЕУ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Европске комисије у Бриселу
Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да то што је Мађарска добила узорке руске вакцине против вируса корона није била тема ванредног видео-састанка лидера ЕУ.

Она је, међутим, нагласила да сматра да било која вакцина која буде у употреби у ЕУ мора да добије сертификат у Европској агенцији за лекове.

„Вакцинација је питање безбедности и поверења. А то се може постићи само уз транспарентност података у вези са израдом вакцине и како су спроведена клиничка испитивања. И зато је веома важно да било која вакцина која буде у употреби прође ауторизацију у Европској агенцији за лекове. Тиме се ствара поверење и осигурава безбедност“, рекла је она.

Раније данас, министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто саопштио је да је земља добила прве узорке руске вакцине против вируса корона „Спутњик V“, пренела је агенција Блумберг.

Агенција је истовремено истакла да је Мађарска постала прва европска земља којој је испоручена руска вакцина.

Подсетимо, вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Тренутно су у току пострегистрациона испитивања вакцине у којима учествује 40 хиљада добровољаца. Клиничка испитивања такође се изводе у Белорусији, УАЕ, Индији и Бразилу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала