Колико је ризично бити сведок против Тачија и ОВК терориста

© Tanjug / Phil NijhuisХашим Тачи у Хагу
Хашим Тачи у Хагу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Искуство у реаговању Хашког суда када је у питању заштита сведока у процесима против лидера ОВК, не улива поверење за процесе који ће пред Специјализованим судом бити вођени против Хашима Тачија и других новооптужених. Оно што улива поверење је то да се Тачи и други налазе у притвору.

Чињеница да су Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими у притвору за сведоке је повољнија, јер они неће моћи да на њих директно утичу, каже Горан Петронијевић, адвокат са дугогодишњим искуством у Хашком трибуналу.

„Мада, све ово мало дуже траје и мислим да су они већ предузели одређене мере и да је, сигурно, један број квалитетних сведока одустао и да их тужилаштво нема. То не значи да неће бити осипања и сведока који су у тужилаштву заведени као они који ће се појавити на претресу. Људи из ОВК имају тај манир да се сведоци застрашују, да се сведоци Албанци прогласе издајницима, да им породице буду изоловане, да се направи страховит притисак средине. И то се обично ради. Мислим да ће већина сведока бити изложена таквим врстама притисака“, сматра Петронијевић.

Спектар заштите сведока против ОВК терориста

Наш саговорник не искључује ни теже притиске на сведоке. Међутим, ако суд буде задржао оптужене у притвору до суђења и за време суђења, застрашивање сведока биће у великој мери онемогућено.

Питање заштите сведока у процесима против вођа терористичких организација косовских Албанаца оправдано се поставља, ако се има у виду како је прошло неколико десетина сведока у случају против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја. Говоримо о тринаесторо убијених сведока, али заборављамо на још двадесетак сведока који су, на овај или онај начин, или променили исказе, па су од сведока тужилаштва постали сведоци одбране, или су из разноразних разлога одустали од сведочења, напомиње Петронијевић.

„То су све методе којима се они баве. Склони су свему и свачему. Они сведоке застраше, потплате или их убију“, каже он.

Тужилаштво и суд имају читав спектар мера заштите сведока који се примењују у истражној и претпретресној фази, као и на самом претресу, објашњава Петронијевић.

Идентитет сведока је заштићен, никада се неће појавити у јавности у том својству, скремблује им се глас, а било да сведоче видео-линком или у судници, не приказује им се лице. Сведоци се, такође, након сведочења могу преселити у неку другу државу са измењеним идентитетом. У претпретресној фази, контакт са сведоцима одвија се тајно и када је у питању Косово и Метохија, ангажује се Еулекс да чува сведоке.

Елиминацијом сведока не елиминише се сведочење

„У случају да је сведок тужилаштву дао важећу изјаву и ако се сведоку нешто деси, таква изјава може се употребити на претресу као доказ. То је ствар процесне процене већа, али и оптужени треба да знају да елиминисањем сведока нису елиминисали и његово сведочење“, напомиње наш саговорник и додаје да верује да сведоци који су до сада дали изјаве против Тачија и осталих оптужених, нису дали квалитетне изјаве које подупиру оптужбу.

„Да сам на страни одбране, сведоке бих штитио зато што би много боље било да тог сведока кроз унакрсно испитивање на самом претресу или доведем до другачијег закључка, да релативизује одређене чињенице, или да срушим његов кредибилитет сведока на овај или онај начин. То су начини на које сведок може да буде користан. Иначе, ако се сведоку нешто деси, заковали сте његов став по питању исказа о одређеној чињеници и то је лоше за брањеника. То се не ради“, објашњава Петронијевић.

Оно чега се Петронијевић прибојава, то је једнострано размишљање бивших вођа албанских терориста, сада припадника политичке елите косовских Албанаца.

Као илустрацију како политичка елита косовских Албанаца манипулише сведоцима, Петронијевић наводи случај свог брањеника Милоша Јокића, коме је у Гњилану суђено за наводне ратне злочине, само да би га, каже Петронијевић, спречили да се придружи косовској полицији. На том суђењу, које је трајало три године, појављивали су се сведоци са лажним идентитетима људи који више нису били међу живима.

На суђењу Тачију, Весељију, Краснићију и Сељимију требало би да се појави, према најавама тужилаштва, 153 сведока. Четворица терористичких вођа оптужена је за око стотину убистава, мучење, прогон, киднаповања и присилна затварања скоро 400 цивила.

Тужиоци су до сада пријавили да ће у судници или путем видео-линка сведочити 103 сведока, али да очекује да ће на списак сведока додати још 50 лица до краја суђења. 

Медији објављују да су већ поједини бивши припадници ОЕБС-а и УНМИК-а одустали од сведочења.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала