Русија: Заједничке шведско-америчке војне вежбе не јачају стабилност Северне Европе

CC BY-SA 2.0 / Christian Valverde /Flickr / Заједничке војне вежбе снага НАТО-а, укључујући Исланд, Шведску и Финску, у водама Северног Атлантика и Балтичког мора
Заједничке војне вежбе снага НАТО-а, укључујући Исланд, Шведску и Финску, у водама Северног Атлантика и Балтичког мора - Sputnik Србија
Пратите нас
Одржавање заједничких шведско-америчких војних маневара у Шведској за вежбање офанзивних операција неће довести до јачања стабилности у Северној Европи, сматра Министарство спољних послова Русије.

„Забележили смо недавне податке процене шведског министра одбране Петера Хултквиста о користи појачавања заједничких вежби шведске војске са јединицама држава-чланица НАТО-а, а посебно Сједињених Америчких Држава у Шведској у смислу повећања борбене готовости оружаних снага земље и јачања регионалне безбедности“, наводи се у коментару руске дипломатске службе.

Руско Министарство такође је „скренуло посебну пажњу на чињеницу да не деле сви у Шведској исти ентузијазам војног руководства земље“.

„Тако су 15. новембра у листу ‘Дагенс нијхетер’ ауторитативне шведске дипломате Свен Хирдман (бивши амбасадор у Русији) и Пјер Шори (раније први заменик министра и стални представник у УН) нагласилe да такве редовне вежбе са трупама алијансе покрећу све више питања о статусу земље као несврстане, а такође су очигледно контрапродуктивне са становишта јачања безбедности у Северној Европи. Наглашава се да је током вежби шведска војска усавршавала пријем стране помоћи у случају спољног напада, а такође је разрађивала и заједничке офанзивне операције“, наводи се у коментару.

Министарство је изразило увереност да „учешће Шведске у заједничким офанзивним вежбама са америчким специјалним снагама неће довести до јачања стабилности у Северној Европи. С тим у вези, још једном истичемо спремност Русије да са Шведском и другим партнерима води директну дискусију о стварним безбедносним изазовима у било ком формату дијалога“, закључује Министарство спољних послова.

Почетком новембра су у Шведској одржане двонедељене шведско-америчке војне вежбе у којима су, између осталог, учествовале специјалне снаге америчког ваздухопловства.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала