Руски гигант постаје већински власник Петрохемије?

© Sputnik / Мира Канкараш ТркљаНИС дубока прерада
НИС дубока прерада - Sputnik Србија
Пратите нас
То што је Гаспром формирао стручни тим који ће размотрити приватизацију панчевачке Петрохемије, разлог је за оптимизам да би руски гигант могао да постане њен већински власник. Тим пре што она са НИС-ом у непосредном комшилуку представља логичну целину, сматра секретар Удружења за хемијску индустрију у Привредној комори Србије Драган Стевановић.

Најновија изјава председника Србије Александра Вучића да су широм отворена врата договору са Гаспромњефтом о приватизације ХИП Петрохемије, донела је наду да су ствари покренуте са мртве тачке. А покренуо их је први човек Гаспромњефта Александар Дјуков одлуком о формирању радне групе која ће се позабавити приватизацијом Петрохемије.

Одлука Дјукова разлог за оптимизам

То питање је било предмет вишегодишњих разговора српских и руских званичника.

На маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу 2018. године о томе су разговарали министри енергетике Русије и Србије Александар Новак и Александар Антић.

О могућности да НИС буде стратешки партнер Петрохемије, председник Србије је средином прошле године разговарао са генералним директором те компаније Кирилом Тјурдењевом.

CC BY-SA 3.0 / Википедија / Српска и руска радна група заједнички треба размотре питање приватизације ХИП Петрохемије у којој НИС већ има 21 одсто власништва.
Руски гигант постаје већински власник Петрохемије? - Sputnik Србија
Српска и руска радна група заједнички треба размотре питање приватизације ХИП Петрохемије у којој НИС већ има 21 одсто власништва.

Зато Стевановић формирање заједничког тима, који треба да размотри приватизацију Петрохемије, сматра првим конкретним кораком и знаком да су ствари почеле да се одвијају у добром правцу.

Природна целина

Петрохемија и НИС, по његовим речима, представљају природну целину.

„Свуда у свету петрохемија иде уз рафинерију. Оно што је продукт панчевачке рафинерије, примарни бензин, директно цевима иде у ХИП Петрохемију. Та симбиоза се затим види у енергетици. Мада су им одвојени енергетски блокови, када у неком случају дође до застоја у Петрохемији, или у Рафинерији, она друга страна јој шаље пару, тако да су они и енергетски повезани. Технолошко-техничка повезаност је велика“, објашњава секретар Удружења за хемијску индустрију ПКС.

Нормално је, каже Стевановић, да би нам спајање НИС-ове рафинерије и Петрохемије донело велику добит. Он не сумња да би од тога и руска страна имала корист, јер постоји тржиште за њене производе и оно је сигурно.

„Петрохемија је велики извозник и то што производи је врло квалитетно и то иде у цео свет. Готово све пласира у иностранству. Ако дође до приватизације од стране Руса сигурно ће бити и нових инвестиција и побољшања производње, као што је то случај у НИС-у“, напомиње саговорник Спутњика, указујући на разлоге због којих је оптимиста по питању приватизације Хемијске индустрије Панчево од стране НИС-а, односно његовог већинског власника Гаспромњефта.

© НИСПетрохемија и НИС представљају  природну целину. Продукт панчевачке рафинерије, примарни бензин, директно цевима иде у ХИП Петрохемију која је последњих година међу десет највећих извозника у Србији.
Руски гигант постаје већински власник Петрохемије? - Sputnik Србија
Петрохемија и НИС представљају  природну целину. Продукт панчевачке рафинерије, примарни бензин, директно цевима иде у ХИП Петрохемију која је последњих година међу десет највећих извозника у Србији.

Он за Спутњик напомиње да панчевачка хемијска индустрија успешно послује и да прошлогодишњи мали пад производње због ремонта у фебруару није омео да и даље буде у врху, међу 10 највећих извозника из Србије. У јулу 2019. извоз ХИП — Петрохемија био је 58,6 милиона евра, а у осам месеци ове године, обележене пандемијом ковида 19, остварила је извоз од 96,6 милиона евра.

Помоћ НИС-а за позитивно пословање

Примарни бензин, као продукт прераде нафте, Петрохемија је од НИС-а добијала по најповољнијим тржишним условима, али и помоћ у унапређењу оперативне ефикасности, што је допринело да после дуго времена од 2015. године послује позитивно.

Од средине 2017. године ХИП Петрохемија је практично постала фирма без дугова. Усвајањем унапред припремљеног плана реорганизације, држава је део потраживања поверилаца отписала, а део конвертовала у капитал Петрохемије, чиме је промењена њена власничка структура. Тако се 76 одсто акција панчевачке фабрике налази у власништву државе и повезаних лица, преостaлих 21 одсто је власнички капитал НИС-а, а три одсто Лукоила. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала