Једна земља, две институције и два става: Носите маске – не носите маске

© AP Photo / David KeytonШведска
Шведска - Sputnik Србија
Пратите нас
Високи медицински званичник из Шведске изјавио је да подаци о ефикасности ношења маски усред пандемије вируса корона за сада нису апсолутно поуздани. Шведска краљевска академија наука у међувремену тврди да је управо супротно.

„Употреба маски је контроверзно питање. Сазнања о томе још увек су непоуздана“, рекла је новинарима у четвртак Карин Тегмарк Висел, која води одсек за микробиологију у државној Агенцији за јавно здравље Шведске.

„У Шведској тежимо да социјално дистанцирање буде средство број један. Не сматрамо да смо дошли до момента када бисмо могли да препоручимо коришћење маски у јавном превозу“, додала је.

Маске не би требало да буду изговор да се не држи дистанца“, рекла је Висел. Поновила је да постоји подељено мишљење о томе када је ношење маски ефикасно, додајући да ће влада наставити да активно прати нове и релевантне податке.

Истовремено, она признаје да је ситуација била веома озбиљна и да је влада видела последице недавног скока случајева по здравствени систем.

Мишљење Виселове о маскама у супротности је са препорукама Краљевске шведске академије наука, које су такође објављене у четвртак. Институција, која додељује Нобелове награде за физику, хемију и економију, рекла је да маске остају важан метод за смањење ширења вируса у затвореном простору и у јавном превозу.

„Сада постоје нови експериментални и епидемиолошки докази да маске смањују ризик од преноса вируса ваздухом, а ниједан да би могао да има супротан ефекат“, рекао је микробиолог Стафан Нормарк, шеф експертске групе за ковид 19 краљевске академије.

„Наравно, подједнако је важно поштовати препоруке Агенције за јавно здравље. Али, да бисмо брзо смањили стопу заразе, морамо да користимо све алате које имамо, а то укључује маске и вентилацију“, нагласио је, преноси РТ.

Током раних фаза пандемије, Шведска је изабрала потпуно другачији приступ од већине европских држава. Стокхолм се у великој мери ослањао на добровољно социјално дистанцирање и самоизолацију, за разлику од строгог закључавања широм света и обавезног ношења маски.

Шведски модел привукао је велику пажњу широм света и покренуо дебате и у земљи и иностранству.

Шведска има вишу стопу смртности од последица вируса корона по глави становника од својих нордијских суседа – умрло је више од 6.300 људи.

Ситуација је навела шведског премијера Стефана Лофвена да забрани јавна окупљања за више од осам људи почев од 24. новембра. Он је саветовао људе да не посећују забаве и да се уздрже од посете теретанама и биоскопима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала