Мистериозна река светлости појављује се повремено на небу, нико не зна како настаје

CC BY 4.0 / cropped photo/Elfie Hall / Мистериозна река светлости
Мистериозна река светлости - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако по имену не знате шта је Стив (енглеска скраћеница за Снажно побољшање брзине топлотне емисије), можда га знате са фотографија. Откривен је као небеска појава 2016. од стране астронома аматера, а научници га називају мистериозном реком светлости и још увек покушавају да загребу природу овог феномена.

За разлику од поларне светлости, која прекрива небо зеленим ковитлацима близу Земљиних магнетних полова, Стив се појављује као пурпурно-бела трака светлости која се дијагонално протеже стотинама километара кроз атмосферу према хоризонту. Може се чинити да је ближи екватору од типичне поларне светлости, а често га прати „линија од зелених тачака које плешу иза“.

Новооткривена карактеристика феномена Стив да се појављује само у доњој јоносфери научнике је поново збунила. У студији објављеној 1. октобра у часопису „АГУ Адвансиз“, Насини истраживачи прегледали су стотине сати Стивових снимака како би пронашли необичну нову структуру коју су назвали „пруге“. Ове мале мрље зеленог светла понекад се пружају хоризонтално од дна Стивових зелене линије, кривудајући 20 до 30 секунди пре него што нестану са видика.

Нико не зна шта је узрок Стива, али научници се слажу да он није обична поларна светлост. Поларна светлост се појављује када наелектрисане честице плове свемиром и дуж земаљских линија магнетног поља. Стив је река врућег, турбулентног гаса која се појављује независно од тог соларног времена. Истраживачи сумњају да је то можда резултат неког процеса у јоносфери - нивоу Земљине атмосфере 80. до 1.000 километара од површине, непосредно испод магнетног поља планете, пише Лајв сајенс.

Шта су тачно ове пруге? Као и много тога везаног за феномен Стив, нико заправо не зна. Али нови рад поставља неке основне претпоставке. За почетак, изглед пруга може бити оптичка варка. Према истраживачима, пруге се понашају више попут сићушних тачака светлости које нам се чине издужене због замућења у покрету.

Чини се да свака пруга дели физичку везу са линијом изнад ње, утврдио је тим, и свака се креће дуж истих линија магнетног поља. Пруге такође изгледају не настају на одређеним местима случајно. Према прорачунима тима, пруге се у јоносфери јављају само ниско између 100 и 110 км изнад Земље.

 

CC0 / / Атмосферски феномен назван Стив
Мистериозна река светлости појављује се повремено на небу, нико не зна како настаје - Sputnik Србија
Атмосферски феномен назван Стив
Један траг о пореклу пруга долази из њихове зелене боје, која је идентична боји Стивове линије. Према истраживачима, ова посебна зелена таласна дужина повезана је са емисијама атомског кисеоника у атмосферу. Вероватно се турбулентне честице у Стиву сударају и брзо загревају амбијентални кисеоник, написао је истраживачки тим, стварајући на небу сићушне зелене ватре које се вуку испод линије, док полако избијају.

Или можда не. Стивове пруге толико су нове за науку да је овај рад вероватно само врх леденог брега, наводи се у саопштењу коауторке студије Елизабет Мекдоналд, научнице из Насиног центра за свемирске летове. Та дубина неизвесности када је СТИВ у питању, једнака је оној када су о њему први пут извештавали грађански научници загледани у канадско небо у јулу 2016. Астрономи се и даље ослањају на запажања цивилних фотографа и звездаша - чије време и страст могу премашити професионалне научнике - како би распаковали мистериозну реку светлости у нашој атмосфери.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала