Откуд војници Србије и Босне и Херцеговине у истој акцији

© AFP 2023 / STR Војска БиХ
Војска БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука Председништва БиХ о заједничкој вежби Оружаних снага БиХ и Војске Србије добра је вест која говори о разумевању не само српско-српских односа са обе стране Дрине, већ и о разумевању између суседних земаља у сваком смислу, па и у војном погледу.

Овако одлуку Председништва БиХ оцењује војни експерт Митар Ковач, који, како каже, изражава наду да ће се таква пракса наставити и у будућности.

„Сам карактер вежбе и школовање кадра из ОС БиХ на појединим нивоима усавршавања у Војсци Србије иде у прилог томе да ће се, вероватно, ти садржаји војне сарадње повећавати у наредним годинама, што ће сигурно допринети укупној сарадњи између БиХ као целине и Србије“, наглашава Ковач.

До сада је војна сарадња између БиХ и Србије постојала кроз школовање официра у центрима за обуку у БиХ или у Србији, у центрима за обуку официра за мултинационалне операције. Сарадња у пуном обиму одвијала се, према Ковачевим речима, кроз постдипломско специјалистичко, командно-штабно и генералштабно усавршавање.

„Та три нивоа усавршавања представљали су континуитет сарадње и избора кадрова и избора кадрова ОС БиХ који су се овде школовали и за највише дужности. Ми нисмо били једина држава где се школују кадрови из БиХ, али били смо једна од њих“, каже Ковач.

Најављена војна вежба може се сматрати почетком унапређења сарадње, која може постати добра пракса — да се садржаји, кроз форму извођења заједничких вежби, поред курсева и школовања, обогаћују, закључује Ковач.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Председништво БиХ, поред договора о заједничком обележавању Дејтонског споразума, донело и усаглашену одлуку о заједничкој војној вежби Оружаних снага БиХ и Војске Србије на територији БиХ.

Додик је одлуку оценио као „добру и релаксирајућу причу“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала