Патријарх Кирил служио литургију поводом смрти патријарха Иринеја

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПатријарх Кирил
Патријарх Кирил - Sputnik Србија
Пратите нас
Патријарх московски и целе Русије Кирил служио је заупокојену литургију преминулом патријарху српском Иринеју и митрополиту казањском и татарстанском Феофану, наводи се у саопштењу Руске православне цркве.
Како се наводи, патријарх Кирил је након литургије предводио литију за преминулог поглавара СПЦ и поглавара татарстанске митрополије.

Како се наводи, митрополит Феофан је преминуо због компликација изазваним вирусом корона у 74. години живота.

Патријарх Кирил је одржао службу у храму Светог кнеза Александра Невског у Подмосковљу, прецизирано је у тексту.

Како је истакао руски патријарх на данашњем састанку са руским председником Владимиром Путином смрт изазвана вирусом корона „првенствено је повезана са вршењем пастирске дужности“.

„Не може свештеник избећи вршење своје дужности, чак и ако ризикује свој живот. Таква је свештеничка служба. Не бих сада да говорим о бројевима, али има људи који су нас напустили управо због тога што их је заразна болест толио погодила да је све то постало неспојиво са животом“, рекао је патријарх Кирил.

Раније је заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, протојереј Николај Балашов рекао за Спутњик да је смрт патријарха српског Иринеја „велики губитак“ не само за СПЦ него и за читав православни свет. Према његовим речима, патријарх Иринеј је заступао угњетаване, између осталог и у Украјини, био је верни пријатељ Руске православне цркве, борио се за јединство СПЦ и светске православне породице.

У саопштењу се наводи да је патријарх српски имао репутацију „пријатеља Русије“ и више пута се састајао са представницима руског руководства.

Патријарх српски Иринеј преминуо је данас у 90. години у ВМЦ Карабурма. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала