Руски неимар Храма Светог Саве: Србија изгубила пастира, био ми је као отац

© Sputnik . Александар МилачићНиколај Мухин
Николај Мухин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски сликар Николај Мухин, који већ више година руководи радовима на унутрашњем украшавању Храма Светог Саве, каже за Спутњик да је сломљен због вести о упокојењу патријарха српског Иринеја.

Његова светост је за мене био духовни али и као рођени отац, истиче Мухин.

„Немам речи којима могу да искажем колико сам погођен и колико ми је тешко због вести коју сам чуо. Србија је изгубила великог човека, правог патријарха, светог човека, истинског верника, правог мудрог пастира“, наглашава руски неимар.

Мухин је недавно добио Орден српске заставе првог степена за мозаично украшавање Храма Светог Саве као и нарочите заслуге у развијању међународних односа између Србије и Русије. Мозаик је постављен на површини од око 15.000 квадратних метара, тежак је више од 320 тона и садржи више од 50 милиона комадића. На њему је радило 300 уметника мозаичара, а укључујући и оне који су га лепили, довлачили укупно 600. Све их је предводио управо Мухин. На питање како се сећа сарадње са патријархом током извођења радова на унутрашњем уређењу Храма, Мухин каже:

„Он је био диван, мудар човек. Практично се није мешао. Имао је неке жеље, скретао је ми је пажњу на неке ствари и ја бих све радио онако како би он рекао. За мене је велика част што је он са мном о свему разговарао. То је драгоцено. Он је за мене био духовни отац и као рођени отац“, истиче руски уметник.

Унутрашње украшавање централне куполе Храма почело је у мају 2017. године, а радове је у јануару 2019. године обишао и руски председник Владимир Путин, будући да је значајан део средстава за израду и постављање мозаика дала руска држава и компанија „Гаспромњефт“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала