Актуелни шеф молдавске државе: Изјава нове председнице о Придњестровљу озбиљна грешка

© Sputnik / Miroslav Rotar / Уђи у базу фотографијаИгор Додон
Игор Додон - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјава новоизабране председнице Молдавије Маје Санду да решење за питање Придњестровља треба да подразумева потпуно повлачење руских мировњака наишла је на бројне коментаре како у Молдавији, тако и у Русији. Актуелни председник Игор Додон, иначе проруски оријентисан, сматра да је таква изјава озбиљна грешка.
„Каква је то изјава изабраног председника? У земљи где је придњестровски проблем још нерешен, у земљи у којој постоји 35-40 одсто рускојезичног становништва“, прокоментарисао је Додон током гостовања на ТВ каналу НТВ Молдова.

Уверен је да ће се антируска политика негативно одразити на Молдавију и на политичара који је буде спроводио.

Руски сенатор Андреј Климов сматра да би повлачење руских мировњака могло да буде узрок ескалације ситуације у том региону.

„Руски војници се налазе у Придњестровљу не зато што ми то толико желимо. Ако се они одатле повуку, конфликт би могао да уђе у нов, усијани стадијум што никоме неће бити пријатно“, упозорио је он и посаветовао молдавском руководству да одустану од потребе да угоде америчким партнерима.

Сенатор Алексеј Пушков подсећа да у Придњестровљу живи око 220.000 руских грађана, а њихови интереси и безбедност важнији су, како каже, од бучних изјава нове председнице.

Подсетимо, нова председница Молдавије Маја Санду рекла је да Крим сматра територијом Украјине, а да када је реч о Придњестровљу решење конфликта мора да подразумева потпуно повлачење руског мировног контингента.

„Говорила сам о томе када сам била премијер и, уверавам вас, да ћу исто то говорити кад ступим на дужност председника“, рекла је Санду интервјуу за „Европску правду“.

Она је, истовремено, признала да су грађани Молдавије подељени по питању Крима и да има оних који не деле њено мишљење.

Ситуација у Придњестровљу

Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом.

После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.

Ове године се навршава 28 година од почетка мировне операције у Придњестровљу. Мир у зони сукоба одржавају 402 руска војника, 492 придњестровска, 355 молдавских и десет војних посматрача из Украјине.

Мировњаци обављају службу на 15 контролних пунктова, који се налазе на кључним деоницама зоне безбедности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала