Русија развија системе управљања за хиљаде сателитских сазвежђа

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМакета руског свемирског сателита "Глонасс К" на штанду међународног ваздушно-космичког сајма у Дубаију
Макета руског свемирског сателита Глонасс К на штанду међународног ваздушно-космичког сајма у Дубаију - Sputnik Србија
Пратите нас
Холдинг „Руски свемирски системи“ саопштио је да тренутно ради на стварању система контроле група сателита који ће бити заснован на вештачкој интелигенцији.
Реч је о саморегулативној технологији за контролу група сателита са елементима вештачке интелигенције и минималним учешћем људског фактора, што ће у будућности омогућити аутоматизацију контроле сателитских сазвежђа и хиљада свемирских летелица, навела је прес служба.

Aутоматизовани комплекс који се налази на земљи сада спроводи до две хиљаде контролних сесија сваког дана. Данашње технологије захтевају сервисирање сваког уређаја засебно, али ова технологија има своја ограничења и повећање група „ствара већу вероватноћу за колапс“.

Прво лансирање са космодрома Восточни - Sputnik Србија
Русија гради нови сателитски систем за комуникације

Карактеристика нове технологије биће прелазак са појединачне контроле свемирских летелица на контролу системског ефекта читаве орбиталне групе.

„Како би се повећале могућности саморегулационог система за веће групе сателита планирано је да се користи технологија ГРИД система стварањем глобалног „виртуелног суперкомпјутера“, који настаје комбиновањем рачунарске снаге аутоматизованих система управљања и сателита у јединствену мрежу“, додала је прес служба.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала