- Sputnik Србија
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Руска војска добија појачање: Стиже ракетни лансер „Торнадо“

© Wikipedia / Vitaly V. Kuzmin Ракетни систем „торнадо-Г“
Ракетни систем „торнадо-Г“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски вишецевни бацачи ракета „Град“, „Ураган“ и „Смерч“ биће замењени „Торнадом“ до краја 2027. године, рекао је начелник Ракетних и артиљеријских руских оружаних снага генерал-потпуковник Михаил Матвејевски.

„До краја 2027. године, великокалибарски 'Торнадо-С', који има побољшане карактеристике и проширен опсег ракета, готово ће у потпуности заменити постојећи 'Смерч' и застарели 'Ураган'. Док ће бацач ракета средњег калибра 'Торнадо-Г', који има аутоматизовани систем циљања, заменити застарели 'Град', изјавио је Матвејевски.

Он је навео да је највећа способност „Торнада“ да прецизно погађа критичне непријатељске циљеве на великим дометима.

„Што се тиче гађања ракетном артиљеријом, савремени бацач ракета 'Торнадо' није само средство за уништавање циљева, већ и високо прецизни комплекс опремљен навођеним ракетама способним да гађају појединачне непријатељске циљеве на великим дометима“, рекао је генерал у интервјуу листу „Красна звезда“.
Военный парад в ознаменование 75-летия Победы - Sputnik Србија
Директор „Ростеха“: Русија држи трећину светског тржишта ракетних бацача

Он је додао да се војсци и даље испоручују модернизоване самоходне хаубице 2С19М2 „Мста-СМ“ са аутоматизованим системима управљања „Ринг“, обезбеђујући интеграцију у јединствени тактички систем управљања ешалоном.

За војну експлоатацију испоручени су артиљеријски системи 'Коалиција-СВ' у Западном војном округу. Овај комплекс је јединствен, јер се процеси циљања и пуњења оружја изводе аутоматски без људског ангажмана, нагласио је генерал.

Руска војска је од 2012. године успела да више од два пута повећа ниво опреме савременим моделима, са 25 на 60 процената.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала