Старешина московског подворја СПЦ: Патријарх је био пријатељ руског народа

© Фото : Twitter/@epAntonijeЕпископ моравички г. Антоније, служио је помен блаженопочившем патријарху српском Иринеју
Епископ моравички г. Антоније, служио је помен блаженопочившем патријарху српском Иринеју - Sputnik Србија
Пратите нас
Српска црква је изгубила духовног вођу и великога човека, који се борио за правду, који се залагао за јединство читавог хришћанског света. Његова светост патријарх Иринеј је био веран друг и веран пријатељ руског народа и Руске православне цркве.

Ово су речи епископа Антонија, викарног епископа моравичког и старешине Подворја српске патријаршије у Москви, поводом смрти патријарха српског Иринеја.

Отац Антоније служио је помен блаженопочившем патријарху Иринеју на Подворју Српске православне цркве у Москви, а присуствоваће патријарховој сахрани у крипти храма Светог Саве након литургије и опела.

Руси жале српског патријарха

Упркос ванредној ситуацији због корона вируса многи Московљани и Руси од јуче долазе и изражавају саучешће поводом упокојења поглавара Српске православне цркве:

„Ја сам примио на стотине телеграма, како из државног врха Руске федерације, из Думе и Савета федерације, из Министарства иностраних послова, од разних људи из разних државних институција, као и од обичног верујућег народа који долази, пали свеће и сећа се посета патријарха Иринеја Русији и руској цркви“.

„Мени је Господ судио да проведем доста времена уз његову светост, и да му будем од користи и помоћи онолико колико сам то могао. Његова светост увек је био ведрог духа, увек је био расположен и увек је имао благ осмех на лицу, једну љубав према свакоме човеку. Он је увек волео шале и увек се шалио, али његове шале никада нису биле на туђ рачун, него на свој. Трудио би се да никада не повреди другога човека, него би увек та шала била на свој рачун“, истакао је отац Антоније за Спутњик.

Његова ширина је била велика, и његов однос према сваком човеку, сваком хришћанину а и свакоме човеку добре воље био је увек израз добре наде, расположења, љубави, пријатељства и добрих односа, речи су епископа Антонија.

Велика жалост за читаво православље

Смрт патријарха велика је жалост за читаво православље, и према речима оца Антонија, данас је жалосна не само Србија, Република Српска, Црна Гора, Хрватска и остале републике бивше Југославије. Жалосне и друге помесне аутокефалне цркве, јер „његова светост патријарх Иринеј увек је био добронамеран према свим људима, према свакоме човеку, народу и свакој помесној аутокефалној цркви“.

„Од данашњег дана српска црква је сиромашнија за свог поглавара, и бол коју носи српски народ и српска црква понеће је са собом у души на дуге године. Будући патријарх који треба да буде, видећемо кога ће нам Бог послати, надамо се да ће следовати стопама Светог Саве и да ће следовати стопама својих претходника, блажене успомене патријарха Павла и патријарха Иринеја“, закључује епископ моравички.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала