Дачић за Спутњик: Примио бих вакцину која испуњава два услова /видео/

© Sputnik / Дејан СимићПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Све је сад политизовано, па и куповина вакцина. Не само због политике, већ и због финансија, јер је реч о продаји више милијарди вакцина. Предност Србије је што можемо са свих страна да тражимо и добијемо вакцину. Зато и не треба да процењујемо да ли она долази са Запада или са Истока, већ каква је.

То је за Спутњик изјавио председник Скупштине Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић поводом геополитичке трке да се што пре произведе и прода вакцина, као и положаја Србије у тој трци.

Дачић наглашава да није стручан да даје оцену и додаје да једино што из те области зна јесте да је општеприхваћен став да вакцина против ковида 19 мора да буде ефикасна и безбедна.

„Дакле, ефикасна у смислу да делује, а безбедна у смислу да спречи све штетне последице. То значи да морају да буду обављена испитивања и да постоје сертификати, односно дозволе одговарајућих надлежних институција. На пример, када је била прошла пандемија свињског грипа сећам се да је била ситуација да вакцина која је кружила у Европи није добила дозволу у Америци“, рекао нам је председник Скупштине Србије. 

Небитно из којег дела света вакцина долази ако је проверена

На питање за коју би се он светску вакцину одлучио, Дачић одговара да би примио ону која би била прва по реду, уколико би све биле проверене.

„Ако све имају дозволу и сертификате апсолутно је небитно одакле долазе. Вакцине морају да буду проверене, а сертификат треба да изда наше акредитационо тело, а то исто мора да учини и европско тело. Уколико европско тело не да сертификат, као што није издало за кинеску вакцину током свињског грипа, онда и ми практично долазимо у тешку позицију, јер не бисмо могли да је применимо. Надам се да овога пута нећемо имати таквих проблема. Хитно је да се пронађе вакцина, али исто тако је хитно да се свима објасни да је та вакцина ефикасна и безбедна да не би било разних теорија завера које само могу да нанесу штету“, нагласио је Дачић.

Вакцина би могла да се производи и у Србији?

Дачић не искључује могућност да се нека од вакцина производи и у Србији.

„Мислим да је ова пандемија отворила многа питања за размишљање, на пример, зашто се нешто не производи не само у нашој земљи, него и у Европи. У целој Европи нико није производио заштитне маске и када се десило ово што се десило нико није могао да купи ни заштитне маске, ни рукавице, јер су се производиле на Истоку. Некада су у бившој Југославији постојале резерве, али данас тога нема. Сви данас треба да водимо рачуна да никад више не дођемо у ситуацију да не можемо да их купимо. Не треба да причамо о респираторима када нисмо могли да купимо рукавице и маске, што вероватно спада у најпростије производе“, рекао је Дачић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала