Илон Маск предлаже да се на Марс баце атомске бомбе

© REUTERS / Callaghan O'HareИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија
Пратите нас
Прва људска насеобина на Марсу биће изграђена помоћу „стаклених купола“, најављује извршни директор "Спејс Икс-а", Илон Маск.

Илон Маск, предузетник и милијардер, који је ове недеље постао трећи најбогатији човек на свету, често говори о својој амбицији да за живота отпутује на Марс и људски род претвори у мултипланетарну врсту.

Рани насељеници ће живети у привременим стаништима пре него што се потражи радикалније решење како би се Марс учинио приступачнијом за живот људи, каже Маск у једној од својих недавних објава на Твитеру.

Маск се такође нада да ће се до 2050. године на Марсу населити милион људи, а како би Црвену планету учинио погоднијом, предлаже методу познату као тераризација. То подразумева бацање атомских бомби на Марсове полове како би се отопиле ледене капе и изазвало убрзано глобално отопљављње да би људима било угодније за живот.

​„Живот у стакленим куполама у почетку. На крају, тераризација да се подржи живот сличан оном на Земљи“, додаје Маск у својој објави на Твитеру.

„Тераризација је исувише спор процес да бисмо могли да дочекамо њене ефекте за свог живота. Међутим, можемо да успоставимо људску насеобину. Барем ће неке будуће цивилизације које буду путовале свемиром, откривајући наше рушевине, бити импресиониране што су људи успели да стигну тако далеко“, сматра Маск.

Иначе, причу о тераризацији Марса Илон Маск је покренуо још 2014. године. У интервјуу који је дао америчком ТВ водитељу Сивену Колберту, навео је да постоји брз и спор начин да се Марс трансформише у планету сличну Земљи. Брзи начин подразумева бацање термонуклеарних бомби на његове полове.

Неколико година касније објаснио је и како би могао да изгледа тај спор начин, предложивши да се у орбиту око Марса постави систем џиновских огледала која би рефлектовала сунчеву светлост на површину.

Масковим сновима о трансформацији Марса задала је ударац студија објављена у часопису Нејчр астрономи у којој се тврди да „тераризација Марса није изводљива помоћу постојеће технологије".

Међутим, изгледа да он не обраћа пуно пажње на те тврдње, а на његовом профилу на Твитеру и даље стоји слика тераризације Марса. „Спејс Икс" такође, у својој онлајн продавници и даље продаје мајицу са натписом 'Nuke Mars' (баците атомску бомбу на Марс).

Компанија Илона Маска „Спејс Екс“ у своје прироритете је ставила развој свемирске летелице која ће да превози до 100 људи у оквиру Сунчевог система.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала