Кремљ: Након повлачења САД ─ Споразум о отвореном небу неодржив

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Спаску кулу и зидине Кремља у Москви
Поглед на Спаску кулу и зидине Кремља у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да излазак Сједињених Америчких Држава из Споразума о отвореном небу чини споразум неодрживим.
„Жалимо и сматрамо да повлачење САД из тог споразума сам споразум чини даље неодрживим“, рекао је Песков, преноси радио-станица „Говори Москва“.

Истовремено, шеф руске делегације Константин Гаврилов на преговорима у Бечу о питањима војне безбедности и контроле наоружања каже да Русија не искључује могућност да ће САД, након смене власти у Вашингтону, поново ступити у Споразум о отвореном небу.

„Увек смо говорили да Америка има право да напусти Споразум уколико то сматра потребним. Такође је избор нове администрације да ли ће се вратити или не“, рекао је Гаврилов, објављено је на сајту руског Министарства иностраних послова.

Како је рекао, Русија у принципу не искључује такву могућност.

„Како се каже, на потезу су амерички партнери“, додао је.

С тим у вези, дипломата је рекао да ће након изласка земље-учеснице из Споразума на дневном реду бити низ практичних задатака, у које улази прецизирање размера расподеле финансијских трошкова у вези са активностима Консултативне комисије за отворено небо, именовање двојице представника незваничних радних група уместо америчких представника, као и одређивање статуса Сједињених Америчких Држава.

„Полазимо од тога да они неће моћи да претендују на статус посматрача са свим својим привилегијама“, закључио је Гаврилов.

Подсетимо, Сједињене Америчке Државе су 22. новембра званично изашле из Споразума о отвореном небу. С тим у вези, Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће Москва тражити чврсте гаранције од држава преосталих у Споразуму о отвореном небу да ће испуњавати своје обавезе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала