Мора се одолети: Очекују се и јаки спољни притисци на избор патријарха

© Flickr / Jorge LáscarПатријаршија Српске православне цркве у Београду
Патријаршија Српске православне цркве у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
О именима будућег патријарха још је рано говорити, али српски епископат мора имати у виду да се морају бирати кандидати за две најзначајније позиције у Српској православној цркви – патријархa српског и митрополита црногорско-приморског. То је једна од чињеница која ће сигурно утицати на избор новог патријарха.

Према речима Зорана Чворовића, професора Правног факултета у Крагујевцу и експерта за црквено право, приликом избора новог патријарха сигурно ће бити притисака и из кругова ван СПЦ.

„Надам се да ће епископат одолети, с обзиром на неколико чињеница. СПЦ је у тренутку када се ствари око Косова и Метохије убрзавају и када се од цркве очекује јасан став када је у питању одбрана територијалног интегритета Србије, остала и без патријарха и без митрополита црногорско-приморског. Притом, СПЦ ће бити изложена ударима и зато што је једина национална установа која обједињује све Србе који живе на подручју бивше Југославије“, наглашава Чворовић.

Према речима нашег саговорника, трећа, не мање важна чињеница, која ће се сигурно преламати у личностима будућих кандидата, јесте да је Српска православна црква пресудно важна у отпору неканонској одлуци Цариградске патријаршије да се додели аутокефалност украјинској расколничкој цркви.

„Све су то чињенице које ће сигурно утицати на избор и определити личност кандидата, како за патријарха, тако и за митрополита. Верујем да ће епископат одолети притисцима, а сам састав изборног сабора у коме одлучују само епископи даје и формалне гаранције за тако нешто“, сматра Чворовић.

Све набројане околности утицаће на то да избор новог патријарха неће бити лак посао – решење мора да буде такво да сачува јединство СПЦ, која ће бити изложена јаким притисцима. Уосталом, апостолски жреб показује да ће, на крају, Божја воља изабрати новог патријарха српског, закључује Чворовић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала