Нови протест опозиције у Минску: Приведено најмање пет особа /фото, видео/

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаПрипадници специјалних снага минске полиције на протесту опозиције
Припадници специјалних снага минске полиције на протесту опозиције - Sputnik Србија
Пратите нас
Присталице белоруске опозиције почеле су да се у малим групама окупљају у различитим деловима Минска како би учествовале у традиционалној неодобрној протестној шетњи.

Према наводима очевидаца, припадници полиције спречавају формирање и кретање великих колона у различитим деловима Минска, јавља дописник Спутњика.

Како наводи, припадници полиције привели су до пет особа током пресецања протестне шетње у Улици Богдановича и Вере Хоружеј.

Према наводима портала белоруског „Тут“, снаге безбедности ометају кретање колоне формиране у делу града „Малиновка“, а против демонстраната у делу „Камена Горка“ полиција је применила специјална средства.

„Људи су се окупили у области ‘Зубра’. Читаоци јављају да су тамо дошли људи у балаклавама и да се чују звуци који личе на пуцњеве и експлозије“, пише портал.

​Полиција Минска за сада није коментарисала информације о хапшењима и примени специјалних средстава за разбијање демонстраната.

​Раније је саопштено да су пре почетка неодобреног митинга примећени прекиди у раду мобилног интернета. Не раде месинџери и не отварају се сајтови. Прекиди у раду примећени су у неколико области белоруске престонице. Проблеми са мобилним интернетом у Минску традиционално се јављају недељом пре окупљања опозиције.

Такође је на званичном Телеграм-каналу минског метроа саопштено да се уочи планиране акције опозиције привремено затвара за путнике десет станица метроа.   

Недељом белоруска опозиција традиционално одржава своје највеће протестне акције у Минску и другим градовима Белорусије, које локалне власти не дозвољавају. У главном граду Белорусије традиционално су појачане безбедносне мере, центар града контролишу снаге безбедности, станице метроа у близини места организовања акције привремено су затворене, а неке улице се блокирају за саобраћај.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала