Одлазећа Влада Црне Горе броји последње дане — и одобрава уносне пројекте

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Црне Горе жури да у последњим данима мандата заврши још понеки уносни посао док су кадрови одлазеће власти на функцијама. То показује и одлука да се у листу развојних пројеката из области туризма уврсти изградња два хотела, у Чању и Мојковцу, при чему је само за овај први издвојено 77 милиона евра.

Средства су одобрена у оквиру пројекта економског држављанства, за које се може добити црногорски пасош, а радове ће изводити компанија „Челебић“, у власништву црногорског бизнисмена Томислава Челебића. Пројекат економског држављанства, према одлуци Владе, намијењен је искључиво страним држављанима.

У питању је само једна од бројних одлука транзиционе владе, којој су грађани 30. августа на изборима ускратили мандат. Поред ове, влада Душка Марковића након губитка повјерења одлучила се и на издавање бројних концесија за мини-хидроелектарне, отпремнине и запошљавања у државном сектору...

Влада користи посљедње дане да одради још неки посао

Овако живахну активност Владе која броји последње дане, аналитичар Бошко Вукићевић тумачи као покушај да се, колико се стигне, одради још понеки посао, при чему се нескривено форсирају бизнисмени блиски ДПС режиму.

„Одлазећи режим на све могуће начине покушава да осујети успостављање и дјеловање прве демократске власти у Црној Гори. У том смислу, свакако запажену улогу има одобравање значајних пројеката од стране Владе која је у техничком мандату. У све те пројекте су укључени бизнисмени који су блиски одлазећем режиму, те њихово спровођење представља директно обесмишљавање изборне воље грађана“, каже Вукићевић за Спутњик.

За Вукићевића, који је и један од чланова тима мандатара Здравка Кривокапића, не постоји дилема да ће нова власт експресним решењима и специјалним законима знати да, како каже, анулира читаво ово својеврсно негирање демократије од стране бившег режима.

Хотели у Чању и Мојковцу

Када је ријеч о пројекту економског држављанства, у питању су пројекти хотела у Чању и Мојковцу.

Влада Црне Горе објелоданила је у сриједу детаље пројекта градње ексклузивног комплекса у Чању, према којима је вриједност тог објекта 77 милиона евра, а инвеститор ће у оквиру комплекса отворити чак 241 радно мјесто.

Инвеститор пројекта је компанија „Ама резорт“ (Amma Resort) са сједиштем у Подгорици, а крајњи власник те компаније је „Челебић“ група бизнисмена Томислава Челебића.

„Хотелски комплекс је укупног капацитета 483 смјештајне јединице, од чега у хотелу 241, а у осам луксузних објеката-вила још 242 смјештајне јединице. Предрачунска вриједност инвестиције је 77,01 милион са ПДВ-ом, од чега инвестиција у хотел износи 41,22 милиона, а намјера инвеститора је да у оквиру комплекса отвори 241 радно мјесто“, пише у Информацији Владе, у којој се наводи да је предузеће Челебић оснивач фирме „Ама резорт“.

Други пројекат је изградња хотела „Блек пајн“ (Black Pine) са четири звјездице, по кондо моделу пословања у Мојковцу, који ће градити фирма „Норт девелопмент“.

„У достављеној документацији је констатовано да је укупан капацитет хотела 174 смјештајне јединице. Предрачунска вриједност инвестиције је 10,57 милиона евра са ПДВ-ом. Намјера инвеститора је да у оквиру комплекса отвори 144 радна мјеста“, пише у владином документу, у коме се наводи да је једини власник и оснивач предузећа „Норт девелопмент“, која је такође у власништву компаније „Челебић“.

Проблем непостојање Закона о влади

Незванично се спекулише да је одлазећа власт након губитка избора успјела да кадровима у јавном сектору подијели на хиљаде решења за стално, што ионако прекобројну администрацију чини још гломазнијом. Такође, министарка економије Драгица Секулић прије само неколико дана је овлашћена да потпише уговор о додјели концесије за изградњу мале хидроелектране (мХЕ) „Кулудра 2“ на водотоку Калударска са концесионаром „Хидроенергија Монтенегро“ у беранској општини.

Аналитичар Вукићевић скреће пажњу да ништа од овога не би било могуће да Црна Гора има усвојен Закон о влади који би онемогућио да се током периода транзиције власти вуку стратешки потези.

„Нема сумње да одлазећа власт за овакво нелегитимне потезе користи чињеницу да још увијек не постоји Закон о влади који би онемогућио дате поступке у транзиционом периоду“, увјерен је Вукићевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала