Председник Карабаха: За пет дана у регион се вратило 25 хиљада људи

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПовратак избеглица у Степанакерт у Нагорно-Карабаху
Повратак избеглица у Степанакерт у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Арутјуњан изјавио је на састанку у Јеревану са јерменским премијером Николом Пашињаном да се, према подацима републичког центра за евиденцију, за пет дана се у регион вратило већ 25 хиљада људи.
„Прилив у Арцах (самоименовање Карабаха), повратак наших сународника, одвија се прилично брзим темпом. За само пет дана вратило се 25 хиљада људи, према подацима нашег центра за евиденцију“, рекао је Арутјуњан и додао да се овај процес наставља.

„Постоје, наравно, проблеми везани за путеве и безбедношћу. О томе ћемо разговарати“, рекао је Арутјуњан.

Он је додао да се у првој фази враћају они сународници који имају смештај, а остали ће се враћати у фазама, како би постојала могућност да се они сместе и реше социјални проблеми. Осим тога, према његовим речима, оперативни штаб који делује у Јеревану покушаће да надокнади неке трошкове боравка становника Карабаха у Јерменији и рачуне за комуналне услуге.

​Са своје стране, Пашињан је изјавио да је неопходно концентрисати напоре на обнављању нормалног живота у Карабаху, како би се осигурао повратак сународника тамо и створили потребни услови за њих. Према његовим речима, најважнији задаци су и решавање социјалних проблема породица погинулих војника и расветљавање судбине несталих.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала