Путин: Аутори споразума о Карабаху ─ Русија, Јерменија и Азербејџан

© Sputnik / Давид Галстян / Уђи у базу фотографијаОклопно возило руских мировних снага у Карабаху
Оклопно возило руских мировних снага у Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је била посредник у закључивању споразума о Нагорно-Карабаху, а аутори споразума су све три стране, изјавио је председник Русије Владимир Путин за телевизију „Русија 1“.

„Русија је имала само улогу посредника и преузела је на себе обавезе из овог документа за спровођење мирног раздвајања страна. То и сада радимо“, рекао је Путин.

Нагласио је да су аутори самог споразума три стране – Русија, Јерменија и Азербејџан.

„Што се тиче самог текста, то смо учинили сва тројица – ја, наравно, председник (Азербејџана Илхам) Алијев и премијер (Јерменије Никол) Пашињан. Другачије није било могуће, јер је, у суштини, то био споразум између две стране“, објаснио је руски председник.

Путин је додао да је усаглашавање документа било „тежак процес који је изискивао енергију“ за све стране.

„Уствари, морао сам да преузмем улогу посредника, слушао њихове захтеве и потраживања у тексту. Фактички, то је био равноправан, подједнак трипартитни рад“, рекао је председник Русије.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала