Вучић: Српство је стављао изнад свега — оставио нам је једну ствар у аманет

© Tanjug / ZORAN ZESTICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Љубав је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао - Србија мира, Србија која разуме и која окупља, рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је у беседи на сахрани патријарха Иринеја, поручио да је почивши поглавар СПЦ склопио очи онако како је и живео - у миру, са собом, Богом, са црквом и људима.

"Тај живот је имао јасне циљеве: Бога, љубав и Србију. И не мање од тога, целокупан српски народ, ма где да живи. Његов Бог је био Бог разума, онај који прашта, који разуме, који воли. Бог свих нас, онај који не дели, него спаја, онај који нас учи и који нас чува", рекао је Вучић.

Како је истакао, љубав је била основа сваке патријархове вере, и као код сваког правог хришћанина, била је већа од свега осталог, јер је добро знао да су и вера и нада немогуће без љубави, без срца које се предаје и Богу и људима.

"А његова Србија је била управо она, коју је и сам стварао. Србија мира, Србија која разуме, Србија која окупља, која побеђује радом и мудрошћу, Србија која не уме и нема потребу да мрзи", указао је Вучић.

© Tanjug / ZORAN ZESTICСахрана патријарха Иринеја
Вучић: Српство је стављао изнад свега — оставио нам је једну ствар у аманет - Sputnik Србија
Сахрана патријарха Иринеја

Патријарх Иринеј, додао је, градио је Храм градећи све нас, верујући да његова величина није само у велелепности, у божанственом мозаику, него у заједништву које тај свети храм симболизује и на које позива.

Председник је навео и да је Храм Светог Саве, који је патријарх толико желео и завршио, храм баш те и такве Србије.

"На много начина, он је и био и овај наш храм. Саборни, мудри, пун милости и љубави. Пред њим, нашим духовним оцем, ми се нисмо делили. Пред њим није било зађевица, зависти, злобе и мржње", рекао је Вучић.

Почивши патријарх склопио је , каже, очи и предао душу Богу, са само једном жељом, једним аманетом, за све који смо остали:

„Да његов храм, његов сан, никада не порушимо. Да останемо оно што је стварао, посвећен Богу, љубави, Србији и српству. Да верујемо, волимо и да то радимо заједно, окупљени у храму мудрости и мира“.

Вучић је указао да је то велика обавеза за нас којима је, каже, увек било лакше било да се делимо, него да се окупљамо, да се свађамо, него да се миримо, да се мрзимо, уместо да се волимо, да се светимо, место да праштамо.

„И много храмова смо порушили, пре него што нас је он убедио да саградимо овај. Хоћемо ли га, учени његовом мудрошћу, сачувати, није више питање само пристојности, него и питање нашег даљег опстанка“, рекао је Вучић.

Упитао је да ли ћемо знати, без њега, његове благе руке и мирне речи, да останемо једно, без злобе, верујући једни другима, разумевајући се и праштајући.

„Када је, толико пута, његова светост тврдила да је то могуће, ја сам му веровао. Ви сте му веровали, сваки човек у овој земљи му је веровао. Зато, верујем и данас. Да ће његово учење да остане. Да ћемо наставити да градимо, и храмове, и Србију. Да ћемо имати памети, заједничке циљеве, исту веру и исту љубав“, поручио је Вучић.

© Tanjug / ZORAN ZESTICСахрана патријарха Иринеја
Вучић: Српство је стављао изнад свега — оставио нам је једну ствар у аманет - Sputnik Србија
Сахрана патријарха Иринеја

Када се громада стене одвоји од планине, на њеном месту остаје вечита празнина коју ни векови не могу попунити, поручио је председник Србије.

Упокојени патријарх Иринеј оставио је иза себе дело вредно дивљења, поручио је Вучић и истакао да је патријарх ујединио српски народ, као и да је његова највећа брига била Косово и Метохија, а да је према том питању поступао рационално и хладне главе, разумевајући тешку реалност и све историјске грешке.

Вучић је, у обраћању, казао да је челник СПЦ обновио дух јединства и заједништва српског народа.

„Србију и Српску није одвајао једну од друге. Рођени Чачанин којег су сви прекодрински Срби волели и поштовали. Захваљујући и његовом ангажману, молбама и молитвама није било зађевица и свађа између Срба источно и западно од Дрине. Чували смо и бринули једни о другима као никада у својој историји и притом никога не угрожавајући”, рекао је подвукавши да је патријарх Иринеј оставио дело вредно дивљења.

Патријарх је бринуо И о судбини нашег народа у Црној Гори, не прихватајући, и по том питању је био бескомпромисан, поделу наших људи и нашег народа по авнојевским шавовима, иако је поштовао сваку од тако признатих, новостворених држава.

Председник је рекао да је упокојеном патријарху највећа брига била Косово и Метохија.

“И ту, и по том питању, иако је део живота провео у Призрену, поступао је рационално и хладне главе, тражећи начине да сачувамо, или бар не признамо независност Косова, разумевајући тешку реалност и све историјске грешке које смо починили, али је веровао и у нарастајућу снагу српске државе и , понекад, помало и наивно, њену моћ да убеди свет да је за Косово и Метохију добро само правично и праведно решење. Поштовао је западни свет и био уверења да ће кад-тад разумети Србе и прихватити бар део наших аргумената”, објаснио је он.

© Tanjug / TARA RADOVANOVICАлександар Вучић над одром патријарха Иринеја.
Вучић: Српство је стављао изнад свега — оставио нам је једну ствар у аманет - Sputnik Србија
Александар Вучић над одром патријарха Иринеја.

Патријарх Иринеј, рекао је Вучић, суштински је изградио најлепши не само православни, већ хришћански храм на свету.

“Заједно смо овде били много пута и знам колико је чекао дан кад ће храм бити завршен, колико је енергије и љубави уложио у то, а ја, ја сам спреман да кажем да њега није било, градили бисмо овај наш храм још деценијама. Он је тај који је за овај храм рекао да је нова Света Софија, да ће бити најважније стециште православних верника у целом свету. Волео је Русију, председнику Путину био је бескрајно захвалан за подршку у изградњи овог храма и веровао у блискост наших народа”, указао је он.

Вучић је истакао да је патријарх Иринеј заслужан И за обнову културе сећања.

“Он је био тај који нас је окупио, као прави светосавски духовни витез, око борбе и жртве нашег народа. Срамотили смо се годинама, ћутали о патњи нашег народа, чињенице због страха од политичких санкција сакривали од народа, од себе, док Иринеј, његова светост, то није променио. Захваљујући њему, више него било коме другом, данас са поносом говоримо о јунацима са Кошара, они добијају своје улице, булеваре, споменике. Не стидимо их се, као што је то доскора било, већ се њиховим делом поносимо”, рекао је он.

Подсетио је да се већ шест година са патријарховим благословом обележава Нато агресија, “не кампања”, како су нам неки у аманет оставили, и да се не плашимо да истину кажемо у лице целом свету, борећи се за мир и пријатељство и са оним народима који су у тој агресији учествовали.

“Патријарх Иринеј благословио је вечно сећање и свакогодишње одржавање заједничког помена Србије и Српске поводом страшног злочина почињеног над крајишким народом, над јуначним Србима Крајишницима. Зато сваке године уз сузе и бескрајну тугу обележавамо страдање нашег народа у Олуји”, додао је он.

Вучић је истакао да је Иринеј био велики патријарх, наводећи да је помирио и ујединио подељену цркву у Америци и изборио се за повратак одузете имовине.

© Tanjug / ZORAN ZESTICГардисти односе ковчег са телом патријарха Иринеја у крипту Храма где се налази гробно место
Вучић: Српство је стављао изнад свега — оставио нам је једну ствар у аманет - Sputnik Србија
Гардисти односе ковчег са телом патријарха Иринеја у крипту Храма где се налази гробно место

“Успоставио је партнерски однос са државом говорећи да ”држава треба да ради свој посао а црква свој”. Радећи тако јачали су и држава, и црква, на срећу народа. Успоставио је дијалог са Ватиканом и убедио папу Фрању да Степинац није светац”, подсетио је он.

Иза патријарха Иринеја, према речима Вучића, остају обновљене цркве, манастири, богословије и никада снажнији добротворни рад цркве од народних кухиња до помоћи болеснима.

“Завршио је Храм Светог Саве, сан девет српских патријарха и београдских митрополита, од митрополита Михаила, који траје 125 година. Он има са чим да изађе пред Светог Саву, светог кнеза Лазара и пред своје претходнике. А нама, и народу, и цркви, биће потребно много мудрости да сачувамо оно што нам је оставио. Такву Србију могуће је заступати и на небу и на земљи. И док он то несебично буде чинио у вишим сферама, овде, на земљи, то можемо само ми”, подвукао је он.

Безгранично поштовање и огромну љубав код свога народа патријарх је, каже председник, стекао непрестано делајући са патријархом српским Павлом, сталном спремношћу на жртву, дубоко свестан учења светих отаца да без велике жртве нема велике љубави, а без велике љубави нема ни великих дела.

“Управо та љубав подигла је из пепела десетине и десетине разрушених светиња, и из темеља дигла нове храмове крунишући веру овим велелепним храмом у коме нас је данас окупио наш деда, наш патријарх, да га са свечаном тугом испратимо у Царство небеско, где га са радошћу чекају Св. Симеон и Св. Сава, Св. Василије и Св. Петар“, додао је он.

Захвалио се патријарху и на свакој речи којом је све нас подучио, на љубави коју је усадио у нас, на мудрости коју смо пратили.

„Остаће Србија на твом путу, свесна да је сваки други пут пут пропасти, верна твом делу, твом храму, окупљена око твојих циљева. То нам је обавеза, то нам је услов, то нам је заједничка жеља, од данас подељена, а иста, на небу и на земљи“, поручио је Вучић.

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала