Ако Запад и Русија буду имали једнако ефикасну вакцину, предност добија — јефтинија

CC0 / / Вакцина против короне – илустрација
Вакцина против короне – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако су све вакцине против ковида 19 релативно подједнако ефикасне, ако су све мање-више подједнако безбедне, ако све задовољавају критеријуме српског законодавства, цена и још неки не мање важни критеријуми требало би да одлуче коју вакцину набавити. Значи, предност би, у време глобалне кризе, требало да има јефтинија.

Док америчка компанија „Фајзер“ најављује да ће вакцина коштати 19,5 долара, дотле из „Модерне“ стиже вест да ће вакцина коју ће производити ова компанија коштати између 25 и 37 долара. Истовремено, из руског института „Гамалеј“ најављују да ће њихова вакцина „Спутњик Ве“ бити знатно јефтинија од осталих.

Али, није тајна да је набавка вакцина против ковида 19 , поред најважнијег здравственог и финансијског, постало и пар екселанс политичко питање — државе се, по питању набавке вакцина, опредељују и по геополитичким основама.

Венецуела, држава која већ годинама има затегнуте односе са Сједињеним Државама је, на пример, још одавно најавила да ће вакцине против ковида 19 набављати из Русије и Кине. На тај начин, ова латиноамеричка земља испољава и своје политичке ставове.

Јефтинија вакцина требало би да добије предност

Али, који критеријум би требало да одаберу земље попут Србије које сарађују и са истоком и са западом, уколико се нађу пред куповином једнако ефикасних вакцина, од којих ће неке бити скупље, а неке јефтиније. Нарочито ако се има у виду да ће се набављати милиони вакцина.

Саговорници Спутњика, имунолог др Радмило Петровић и стручњак за спољну трговину са Економског факултета у Београду Предраг Бјелић сматрају да цена треба да игра важну улогу у одабиру вакцине коју нека држава купује, уз услов да све вакцине приближно задовољавају и остале критеријуме. Политика, обојица сматрају, не треба да утиче на одлуке о набавци вакцина.

Петровић као критеријуме којима би нека држава требало да се води када набавља вакцину, наглашава њену безбедност, ефикасност, цену и да буде лако примењива, односно, да се лако транспортује под уобичајеним условима.

„Ја бих ишао на то да се узме вакцина која се може добити у највећој количини, која се може купити у највећем броју доза, свакако по приступачној цени. У том случају бих се определио која, осим тога што је безбедна и ефикасна, треба да буде лако примењива на терену. То значи да су услови чувања и примене једноставни као и за све друге вакцине“, сматра Петровић.

Вакцина коју би Петровић, како каже, набавио, требало би да се чува на температури од два до осам степени, као што се чувају и све остале вакцине у Србији. На тај начин, вакцина се може лако дистрибуирати свуда по Србији, с обзиром на то да немају сви домови здравља услове за њено чување.

Набавка вакцине не би требало да буде политичко питање, али др Петровић изражава сумњу да ће набавка вакцине то бити. Који су политички критеријуми који могу да утичу на набавку вакцине, Петровић каже да не зна и да би се он водио наведеним критеријумима.

„Питање је од које се земље вакцина може добити што брже и што већа количина То су још критеријуми, осим оних које сам набројао“, каже он. 

Проценат ефикасности вакцине, према речима нашег саговорника, није толико битна.

„Може вакцина да буде ефикасна 94 или 95 одсто, али ако је незгодна за транспорт и примену, на веома ниским температурама, а ми у свим домовима здравља немамо услове да је чувамо, то није прикладно. Ако се не поштују захтеви произвођача да се вакцина чува на температури коју је прописао произвођач, то је велики ризик, јер та вакцина губи потенцију“, објашњава Петровић.

Струка да оцени која је вакцина најбоља

Безбедност, квалитет, приступачност и цена критеријуми су за набавку вакцина које наводи Бјелић.

Политичка питања, према његовим речима, не би требало да играју одлучујућу улогу приликом набавке вакцина. Ако претпоставимо да су вакцине различитих произвођача приближног квалитета и да све задовољавају услове српског законодавства, критеријум приликом набавке требало би да буде цена, каже он.

„Цена јесте доминантан фактор, али мислим да од тога више зависи оцена стручњака наше агенције као безбедне и сигурне. То је основни критеријум. Да ли утицај нечег другог може да игра улогу, мислим да не би требало. Струка треба да оцени и каже која је од вакцина најбоља“, сматра Бјелић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала