Алармантно упозорење: Србија је близу затварања

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЖена са пуним торбама након куповине усред епидемије коронавируса
Жена са пуним торбама након куповине усред епидемије коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша рекао је да се тренутна ситуација у вези са вирусом корона у Србији може назвати трећим таласом, односно трећим погоршањем епидемије и да постоји бојазан од затварања.
Ивануша каже да, ако би 95 одсто грађана користило маске, држава никад не би дошла у ситуацију да „заустави живот“, изразивши бојазан да је Србија релативно близу затварања због погоршавања епидемиолошке ситуације, али да тај дан још није дошао.

„Ситуација се у последњих неколико недеља континуирано погоршава и, ако се то настави, плашим се да ће и Србија доћи до тренутка да се заустави живот. Затварање би имало тешке економске последице, а знамо да оне утичу на здравље људи. Зато СЗО сматра да то треба да буде крајња мера“, рекао је Ивануша, преноси „Блиц“.

Он је оценио да је нова вакцина против вируса корона „испред врата“, али да је у почетку неће бити довољно за све.

Ивануша је рекао да треба вакцинисати више од 60 одсто светске популације како би био постигнут колективни имунитет.

„У децембру ће, највероватније, бити доступне прве вакцине, али неће их бити милијарду или три милијарде, већ ће на располагању бити неколико милиона. Неки ће је добити већ тада, али, да би се постигао колективни имунитет, мораће да прође још много времена“, рекао је Ивануша.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала