Бајден одабрао администрацију и особље Беле куће

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Изабрани председник САД Џо Бајден је одабрао људе који ће бити у његовој администрацији, као и особље Беле куће, а нови државни секретар биће Ентони Блинкен, саопштио је Бајденов транзициони тим.

 

У Бајденовој администрацији Џејк Саливен ће бити саветник за националну безбедност, а Ејврил Хејнс директор националне обавештајне службе, пренео је Ројтерс.

Александро Мајоркас ће бити на челу министарства унутрашње безбедности, а Линда Томас-Гринфилд амбасадор у Уједињеним нацијама.

Ентони Блинкен је још један званичник Вашингтона добро познат Београду. Он је више пута био саговорник председника Александра Вучића, из периода када је обављао функцију заменика државног секретара у администрацији Барака Обаме, док је потпредсеник САД био Бајден.

Први њихов забележени сусрет одиграо се у јуну 2015. године, када је Вучић као премијер Србије боравио у Вашингтону, преноси Танјуг.

Вучић и Блинкен разговарали су тада о подршци САД, европском путу Србије, ситуацији у региону, дијалогу са Приштином и спољнополитичким активностима Србије и Вучић је нагласио неопходност политичке подршке САД евроинтеграцијама Србије и додао да је доста учињено на очувању мира и стабилности у региону.

Вучић је Блинкена обавестио и о економским реформама које се спроводе у Србији и позвао га да посети Србију.

Блинкен је у том сусрету истакао да ће САД да охрабре Европску унију да што пре отвори поглавља са Србијом и изразио је задовољство личним залагањем и улогом Вучића у региону, као и радом српске владе.

Блинкен је том приликом рекао да је све што је до тада учињено довело до ближе сарадње Србије и САД и поздравио је економске реформе и нагласио неопходност већег присуства америчких инвеститора у Србији.

Вучић и Блинкен су се састали и у септембру 2016. године у Њујорку, када су разговарали о односима две земље, дијалогу са Приштином, али и о економским реформама Владе Србије.

Према саопштењу с тог сусрета, Вучић је рекао Блинкену да ће Србија учинити све како би се одржала стабилност Западног Балкана, која значи и економски просперитет свих земаља.

Током тог разговора, Блинкен је истакао да је веома важно да Србија као кључна земља региона настави свој европски пут јер то доприноси напретку целог региона.

Он је такође тада пренео Вучићу "поздраве потпредседника САД Џозефа Бајдена" и његову поруку да је "изузетно задовољан посетом Србији", у августу те године.

Блинкен и Вучић су се састајали још неколико пута, о чему сведоче фотографије тих сусрета.

Блинкен је иначе био и на месту заменика саветника за националну безбедност у Обаминој администрацији.

На председничким изборима који су одржани 3. новембра, према пројекцијама појединих америчких медија победио је  кандидат из редова демократа Џо Бајден, али званични резултати избора још увек нису објављени.

С друге стране, кандидат републиканаца Доналд Трамп не признаје Бајденову победу, тврди да је приликом бројања гласова било превара и манипулација што ће покушати и да докаже на Врховном суду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала