Блумберг: Пред Европом су „болне године“

© AP Photo / Richard DrewБерзански трговац на Њујоршкој берзи
Берзански трговац на Њујоршкој берзи - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Раст корпоративних дугова ризикује да Европу увуче у „године пандемијске боли“, пише „Блумберг“.

Бизнис је морао да узима кредите и емитује хартије од вредности које су постале доступне захваљујући државним гаранцијама и стимулацијама централних банака. Када та подршка престане, постоји ризик од таласа банкротстава, сматрају аналитичари. То ће све ударити на банкарски сектор и погоршати пад економије.

Дугови могу омести инвестиције и отварању радних места у годинама које долазе. Никад није постојала овако велика криза са системским ризицима, наводе експерти. Током првог полугодишта ове године, компаније у еврозони су узеле више од 400 милијарди евра кредита, док су се за целу прошлу годину задужили за 289 милијарди евра.

Европска комисија је упозорила да враћање дугова може постати проблем, посебно у секторима који су погођени пандемијом вируса корона. Враћање дугова који су се накупили током пандемије је други највећи проблме за бизнис, сматрају експерти.

Америчка привреда је такође у опасности због такозваних „зомби“ компанија које су се већ задужиле за 1,4 билиона долара. Од 2.000 највећих компанија у земљи, макар 200 су постале „зомби“ од почетка пандемије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала