Хрватска шаље хеликоптере и додатне војнике на Косово

© morh.hrХрватска војска
Хрватска војска - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Хрватске је на седници 19. новембра усвојила Нацрт предлога одлуке о учествовању Оружаних снага Хрватске у операцији подршке миру Кфору на Косову, према ком предлаже Сабору повећање хрватског контигента у Кфору са досадашњих 40 на 150 припадника и са два хеликоптера Хрватског ратног ваздухопловства.

У Нацрту предлога се подсећа да је Хрватски сабор 31. октобра 2018. донео одлуку о учествовању Оружаних снага Хрватске у операцији подршке Кфору на Косову, у складу са којом у 2019. и 2020. години се може упутити до 40 припадника, са два хеликоптера.

„Будући да је Заповедништво операције Кфора путем надређеног Савезничког заповедништва за операције често извештавало савезнице о потреби попуне операције Кфора, Република Хрватска предлаже да се повећа хрватски контигент у операције подршке миру Кфор, са досадашњих 40 на 150 припадника Оружаних снага Републике Хрватске“, наведено је у Нацрту тог предлога.

Такође се наводи, да Хрватска снажно подржава напоре НАТО у одржавању сигурности на Косову као и у ширем региону, преноси Косово онлајн.

„Постојећа криза одвија се у нашем непосредном окружењу, на подручју које за Републику Хрватску има значај за стабилност целог простора југоисточне Европе. Безбедносна ситуација у Републици Косово, која зависи од нарушених међуетничких односа, нерегуларних миграција као и регрутовању бораца Исламске Државе и њиховог повратка, од изузетне је важности због могућих последица на односе држава југоисточне Европе и стабилности целог подручја. Нарушавање сигурности у Републици Косово може имати импликације и на хрватску економију“, наведено је у предлогу хватске владе.

Указује се да је тренутно у операцији Кфора распоређен 33. хрватски контингент са 38 припадника Оружаних снага Републике Хрватске и два хеликоптера Хрватскога ратног ваздухопловства. Подручја размештаја су Приштина, Урошевац и камп поред Пећи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала