Исланд нуди уточиште током пандемије, али постоји једна зачкољица

CC0 / Рixabay / Исланд
Исланд - Sputnik Србија
Пратите нас
Рејкјавик је изменио свој програм виза за грађане који раде на даљину а долазе из земаља ван шенгенског простора, што Исланд чини привлачном дестинацијом за све који желе да побегну од карантина који су многе државе увеле, али постоји једна зачкољица.

Према садашњим визним условима, сваком страном држављанину којем није потребна виза за улазак биће дозвољено да остане на Исланду шест месеци у континуитету. Међутим, да бисте могли да останете у земљи ватре и леда морате бити запослени у некој другој држави и да зарађујете скоро шестоцифрен износ у америчким доларима.

„Мислим да је идеја да привучемо професионалце са високом зарадом из Силицијумске долине или Сан Франциска да свој новац троше овде, уместо тамо“, рекла је Блумбергу Аста Гудрун Хелгадотир, чланица Пиратске странке и бивша посланица.

Исланд се својим новим програмом придружио земљама попут Бермуда, Барбадоса, Кајманских острва и Естоније, које покушавају да намаме оне чији посао није везан за једно место.

Међутим, Исланд се строго устремио на богате, захтевајући месечну зараду око 7.360 америчких долара, то јест око 88.000 америчких долара годишње, а кандидати морају да испуне услове и за додатно здравствено осигурање. Поређења ради, Бермуди захтевају нешто више од 263 долара за оне који желе да свој „карантински живот“ замене острвом авантуре.

Број посетилаца Исланда опао је за скоро 80 ​​одсто услед кризе изазване вирусом корона, упркос наставку путовања унутар европског шенгенског простора током лета. То је привремено уништило многа локална предузећа.

Мештани са којима је разговарао Блумберг верују да је владин циљ да појача инвестиционе токове без стварања гужви и затезања националног здравственог система. Такође су рекли да се надају да ће то што се захтева доказ о приходима спречити придошле привремене становнике да се такмиче са Исланђанима за радна места на локалу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала