Креће приватизација шест великих државних фирми — 6.000 радника чека новог власника

Пратите нас
Ускоро би на списку за поступак приватизације, поред „Петрохемије“, могле да се нађу још пет компанија, а то су „Симпо“, „Јумко“, „Ласта“, „Трајал“ и „МСК“ из Кикинде, што практично значи да би наредних месеци близу 6.000 запослених у овим предузећима, могло да добије новог власника.

У тим предузећима су у претходном периоду активности око овог поступка највише одмакле па би за неке од њих до краја године или пак почетком наредне, могао да се покрене поступак промене власника, преноси „Блиц“.

Другим речима, држава ће покушати да прода бар неку од 78 фирми, које су од близу 600 још остала под њеном ингеренцијом, и за њих ће бити расписани јавни позиви или ће се пак за неке од њих тражити стратешки партнер.

Према сагледавању Министарства привреде, поред ових шест предузећа, у процес приватизације би могло да иде још око 30 фирми, док ће ће се за преосталих 40, највероватније купац тражити из стечаја.

У овим фирмама сматрају да је њихова продаја неминовност али подсећају да би током те трансакције осим о цени морало да се води рачуна и о судбини запослених што је тим у Министарству привреде, који је овај процес до сада водио, и уважавао.

НИС дубока прерада - Sputnik Србија
Руски гигант постаје већински власник Петрохемије?

Запослени у овим компанијама зато се надају да ће та логика бити примењена и сада јер је реч о великим системима који имају укупно близу 6000 радника. Наиме, у „Петрохемији“ је запослено 1.320 људи, Симпу 1.418, Јумку 2.040, Ласти 1.995, Трајалу 1.108 а у МСК 538 радника.

Извор „Блица“ из Владе Србије, тврди да је приватизација сложен процес и да цена није једини параметар за доношење одлуке о продаји.

Поред цене важно је да се дефинише и статус великог броја запослених и вредност инвестиција које би купци понудили јер ове фирме имају програме производње потребне за неке друге индустрије. Пример је „Петрохемија“ која својим производима генерише и друге компаније, пре свега НИС, и зато су ових дана интензивирани преговори са „Гаспромњефт“, што је потврдио и председник Вучић.

Изузев „Гаспромњефта“ реално, други купац и не фигурира јер тешко да би они производњу пиролитичког бензина, који набављају од „Петрохемије“, препустили неком другом од кога би га након тога набављали, наводи саговорник.

Додаје да и за „Симпо“, „Јумко“, „Ласту“, „Трајал“ и „МСК“ такође постоји интересовање.

„Већина њих послује по УППР и измирују своје обавезе према овом документу иако су губиташи али након објављивања јавног позива, видеће се ко је примамљив за купце а ко није. Држави је важно да се бар у овим великим системима процес оконча на чему инсистира и ММФ, посебно када је реч о Ласти и МСК“, каже извор „Блица“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала