Москва и Минск координисано одговарају на санкције ЕУ

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМИП Русија
МИП Русија - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва и Минск су принуђени да одговоре на санкције Европске уније и чине то координисано, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Андреј Руденко.

Он је рекао да ће односи са ЕУ бити озбиљно разматрани на састанку колегијума руског и белоруског Министарства иностраних послова 25-26. новембра.

„То је важно у условима санкција које Европска унија уводи нашим земљама. Москва и Минск су приморани да одговоре на њих и раде то координисано“, истакао је он.

Руденко је подсетио да је Белорусија недавно смањила ниво свог учешћа у програму „Источно партнерство“ ЕУ на експертски ниво.

„То је логично – прави партнери не уводе санкције“, додао је.

Према његовим речима, „тужно је што на нове санкције позива белоруска опозиција, која се позиционира као 'заштитница' интереса обичног народа“.

„Њени лидери предлажу да Белорусија буде искључена из система међубанкарских рачуна Свифт, обустави кредитирање државних финансијских институција и да одложи одржавање Светског првенства у хокеју на леду 2021. године у Минску. Све те мере ће погодити економију земље, одразиће се на добробит обичних грађана и ауторитет Белорусије“, изјавио је Руденко.

Санкције против Белорусије

ЕУ су увеле 2. октобра индивидуалне санкције једном броју белоруских чиновника, оптуживши их за фалсификовање председничких избора и насиље над учесницима протеста. Под санкцијама се нашло 40 особа, углавном из безбедностних структура и представници изборних органа Белорусије.

Касније је Европска унија објавила други санкциони списак за Белорусију, у који је већ био укључен актуелни председник Александар Лукашенко.

У четвртак је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ потврдио одлуку министара спољних послова држава-чланица ЕУ о припреми трећег пакета индивидуалних санкција Белорусији. Те санкције ће, према његовим речима, погодити физичка лица, али и организације и директоре компанија.

С тим у вези, шеф белоруске дипломатије Владимир Макеј рекао је да ће Белорусија проширити списак санкција, уневши у њега руководство ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала