Разбијен један од највећих митова о убиству Џона Кенедија /видео/

© AP PhotoАмерички председник Џон Кенеди са супругом Жаклином на аеродрому у Даласу
Амерички председник Џон Кенеди са супругом Жаклином на аеродрому у Даласу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Убиство председниика САД Џон Ф. Кенедија окружује низ теорија завере и митова, а један до њих је сада разбијен, тврди Гонзало Солтеро, професор Националног аутономног универзитета Мексика (УНАМ).

Амерички председник Џон Ф. Кенеди убијен је 22. новембра 1963. године у Даласу, а за убиство је оптужен Ли Харви Освалд, који је такође касније убијен и то пред ТВ камерама.

Председник САД Џон Ф. Кенеди у председничкој лимузини у Даласу 1963. неколико минута пре атентата. У возилу су и прва дама Џеки Кенеди, говернер Тексаса Џон Конали и његова жена Нели. - Sputnik Србија
Џон Кенеди: Мистериозна смрт 35. председника САД /видео/

Неки истраживачи убиства доводили су са атентатом у везу пут Ли Харви Освалда у Мексико Сити непосредно пред убиство Кенедија.

Освалд је отпутовао аутобусом из Тексаса до Мексико Ситија 27. септембра, а вратио се 2. октобра 1963. године, нешто мање од два месеца пред атентат на Кенедија.

Неки истраживачи тврдили су да је Освалд током боравка у Мексико Ситију посетио амбасаде Кубе и Совјетског Савеза, те да његова посета Мексиу има везе са атентатом.

Међутим мексички професор Гонзало Солтеро у ауторском тексту на порталу „Conversation“ износи детаље свог истраживања које побија такву теорију.

Солтеро наводи како је Мексико у доба Хладног рата био једно од ретких места на Западној хемисфери где су две супротстављене стране „коегзистирале мање или више отворено“, будући да је та држава имала добре односе и са западом и са истоком.

Како наводи, кубанске и совјетске дипломате су посведочиле како је Освалд покушавао да посети њихове амбасаде, тражећи визу за те земље. Како је у обе одбијен, чак је изазвао и инциденте, што је познато тајним службама и САД и Мексика.

© Фото : Википедија/Јавно власништвоЏек Руби убија Ли Харви Освалда током његовог извођења из полицијске станице у Даласу
Разбијен један од највећих митова о убиству Џона Кенедија /видео/ - Sputnik Србија
Џек Руби убија Ли Харви Освалда током његовог извођења из полицијске станице у Даласу

Међутим, тајна су остала три дана његове посете, после одбијања у амбасадама.

Већ 1967. године, четири године после атентата на Кенедија, појавила се теорија како је Освалд у та три дана ступио у везу са Мексиканцима који су били на левичарској страни хладноратовске поделе.

Та теорија настала је када је Бенџамин Рајли, амерички конзул у мексичком приморском граду Тампику, разговарао са локалним новинарима, пише мексички професор.

Председник САД Џон Кенеди у Даласу, 22. новембра 1963. минут пре убиства. - Sputnik Србија
Пет непознатих чињеница о убиству Џона Кенедија које једноставно морате да знате

Један од новинара био је Оскар Контрерас Лартиг, репортер листа „Ел сол де Тампико“, који је конзулу испричао како се срео са Освалдом 1963. године као студент права у Мексико Ситију.

Контрерас је испричао конзулу како је био у студентској групи која је подржавала Фидела Кастра и тамо је упознао Освалда, објашњава професор Солтеро. Према Контрерасовим тврдњама, Освалд је провео два дана са студентима, а потом их поново срео у кубанској амбасади, међутим, није желео да говори о другим детаљима „у страху за живот“. Такође, Контрерас је испричао конзулу како је „када је чуо за убиство Кенедија, свом уреднику испричао како се срео са Освалдом“.

Тако је овај мексички новинар довео у везу Ли Харви Освалда са Кастровом Кубом.

Због тога га је испитивала и ЦИА, али Контрерас током шесточасовног саслушања није открио више детаља, осим да није чуо од Освалда да помиње атентат, већ само како „мора на Кубу“, наводи Солтеро.

Још једно саслушање Контрераса покушано је 1978. године, када је члан конгресне комисије за истрагу убиства, Ден Хардвеј, отпутовао у Мексико како би разговарао с њим. Међутим, Хардвеј није успео да се нађе са Контрерасом, али је навео како његово сведочење не треба одбацити, пише мексички професор.
На Контрераса се позивају и други истраживачи који су се бавили убиством Кенедија, а неки су чак навели и како им је он изложио да је Освалд имао веома важне контакте са кубанским агентима у Мексику.

© Фото : Walt Cisco, Dallas Morning NewsПредседник САД Џон Ф. Кенеди у председничкој лимузини у Даласу 1963. неколико минута пре атентата. У возилу су и прва дама Џеки Кенеди, говернер Тексаса Џон Конали и његова жена Нели.
Разбијен један од највећих митова о убиству Џона Кенедија /видео/ - Sputnik Србија
Председник САД Џон Ф. Кенеди у председничкој лимузини у Даласу 1963. неколико минута пре атентата. У возилу су и прва дама Џеки Кенеди, говернер Тексаса Џон Конали и његова жена Нели.

Мексички професор Гонзало Солтеро наводи како је Контрерас преминуо 2016. године, пре почетка његовог истраживања, па није могао директно да разговар са њим о томе. Међутим, како додаје, истражујући податке о њему, уочио је како се битне ствари из Контрерасове приче о Освалду не слажу.

Шпијуни, шпијунажа - Sputnik Србија
Мистериозна политичка убиства су постала тужно обележје Америке

Тако се Контрерас преселио у Тампико, где је радио као новинар, 1964. године. Међутим, испричао је како је одмах после атентата свом уреднику рекао за познанство са Освалдом. Солтеро наводи да студентске новине у Мексику нису баш уобичајене, а поготово за неког ко студира права, па је питање како је Контрерас као студент 1963. године могао да има уредника.

Међутим, није ни то једина мањкавост читаве приче. Професор Солтеро истраживао је даље, мислећи да се ради о новинама у Тампику, удаљеном 480 километара од Мексико Ситија, у којима је Контрерас радио. Тамо је сазнао како је Контрерас писао трач рубрику од јуна 1963. године, а то је радио и током септембра и октобра.
„Док је Ли Харви Освалд био у Мексико Ситију, Контерас је био у 480 километара удаљеном Тампику. Тамо је писао о локалним венчањима, излетима локалног високог друштва јахтама и сличним темама. Због тога верујем како он заправо није ни био у Мексико Ситију у исто време када и Ли Харви Освалд“, наводи Солтеро.

Додаје да постоје и неке друге теорије у вези са Мексико, као на пример да је Освалд имао љубавницу Мексиканку која га је повезала са комунистичким шпијунима, али да је, према његовом убеђењу, највероватније да Освалдов долазак у Мексико Сити нема никакве везе са његовим атентатом на Кенедија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала