Весићу забрањен улазак на Косово и Метохију

Пратите нас
Делегација Београда на челу са замеником градоначелника Гораном Весићем заустављена је данас око 9.30 на административном прелазу Јариње од стране косовске полиције.

Косовска полиција која се налази на административном прелазу појачана са два џипа наоружаних полицајаца не дозвољава Весићу да уђе на територију КиМ.

Косовски полицајци који се налазе на административном прелазу тврде да су одлуку о забрани уласка Весића на КиМ добили из Приштине и да је образложена тиме да његов долазак на КиМ „представља опасност по безбедност Косова“.

Остали чланови делегације настављају посету Митровици.

Канцеларија за КиМ: Приштина крши споразум о слободи кретања

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је одлуку приштинских власти да забрани заменику градоначелника Београда Горану Весића да уђе на КиМ, наводећи да је реч о најфлагрантнијем кршењу споразума којима се регулише слобода кретања.

У саопштењу Канцеларије наводи се да је онемогућавање Весићу да са сарадницима присуствује обележавању Дана општине Косовска Митровица најотворенија демонстрација неспремности Приштине да, како се истиче, допринесе стварању нормалних међунационалних односа и друштвене климе на КиМ.

Канцеларија за КиМ ће о најновијем акту самовоље Приштине информисати представнике међународне заједнице на терену и посреднике у дијалогу Београда и Приштине.

„Образложење Приштине да би боравак Весића на КиМ био опасност за безбедност толико је апсурдна да не заслужује озбиљан коментар“, додаје се у саопштењу.

Истиче се да је циљ сарадње Београда и северног дела Косовске Митровице стварање нормалних услова за живот Срба у том делу КиМ, као и да је свака опструкција те сарадње директан напад на права и положај српског народа у покрајини.

Братиме се Београд и Косовска Митровица

Како је раније најављено, делегација Београда, предвођена Гораном Весићем, требало је да посети Косовску Митровицу како би била потписана Повеља о братимљењу Београда и те општине.

Посета је требало да почне полагањем венаца палим борцима на Партизанском брду — брду Кукавица, у непосредној близини Храма Светог Димитрија, након чега би уследио обилазак Радија Косовска Митровица, радова на изградњи парка и игралишта у улици Краља Петра Првог.

У Митровачком двору требало је да буде потписана Повеља о братимљењу Града Београда и Општине Косовска Митровица и додељене захвалнице заслужним институцијама и појединцима.

У делегацији из Београда су саветник председника Привредне коморе Србије Александар Кемивеш, директор ЈКП Зеленило Београд Слободан Станојевић и директор ЈКП Градска чистоћа Марко Попадић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала