Бивша аустријска министарка: Застрашујуће што се и 2020. године организује „лов на вештице“

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаКарин Кнајсл, бивша министарска спољних послова Аустрије
Карин Кнајсл, бивша министарска спољних послова Аустрије - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивша аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл упоредила је медијско извештавање о ситуацији око тровања руског опозиционара Алексеја Наваљног са „ловом на вештице“.
„Прављење отрова се везује за оптужбе које су, како је познато, до 17. века биле подношене против вештица. Застрашујуће је да и 2020. године оне остављају печат на праћење догађаја. Изгледа да су одређени обрасци мишљења неуништиви", рекла је Кнајсл за Спутњик.

Према њеним речима, скоро сваке недеље се писало о индиректној одговорности Русије за здравствено стање Алексеја Наваљног.

Берлинска клиника Шарите у којој је хоспитализован руски блогер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Берлин разматра продужење шенгенске визе Наваљном

„Оно што ме је посебно нервирало када сам читала била је фобија која је бацила сенку на сваку рационалну вест о Русији“, додала је она.

Кнајсл је приметила да је редовно добијала заједљиве коментаре због чињенице да је на свом венчању плесала са руским председником.

„Та слика је у аустријским медијима незаслужено постала оличење непожељне блискости са Русијом“, изјавила је бивша министарка.

Руски председник је присуствовао венчању Кнајсл 2018. године. Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, Путин је на прослави провео само сат времена. За то време руски лидер је успео да присуствује церемонији венчања, наздрави на немачком језику и заплеше са невестом. 

Представнички дом америчког Конгреса - Sputnik Србија
Представнички дом САД усвојио резолуцију о санкцијама против Русије због Наваљног

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому. Лекари болнице нису пронашли знаке тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Лекари су 7. септембра пробудили Наваљног из коме.

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Европска унија је донела одлуку о санкцијама против шест Руса и научног института у вези са ситуацијом око Наваљног. Према речима министра спољних послова Сергеја Лаврова, Русија је одлучила да заузврат уведе санкције против одређеног броја представника Немачке и Француске.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала