Путин и Ердоган: Што пре да почне са радом центар за праћење ситуације у Карабаху

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПутин и Ердоган
Путин и Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о ситуацији у Нагорном Карабаху, Либији и Сирији, саопштила је канцеларија турског лидера.
„Наш председник је током разговора саопштио да је, у оквиру предузетих корака за решење кризе у Карабаху и стабилизацију у региону, потребно да заједнички центар за посматрање, који ће бити формиран заједно са Русијом, почне што пре да ради“, наводи се у саопштењу турске стране.

Указујући на осетљивост Азербејџана на враћање целе територије под своју контролу, Ердоган је нагласио да „у процесу реализације споразума јерменска страна не треба да избегава своје обавезе“, додаје се у саопштењу.

Ердоган је изразио мишљење да је и за решење сукоба у Сирији потребно, као у Карабаху, предузети брзе и конкретне кораке.

Прес-служба Кремља је саопштила да је разговор одржан на иницијативу турске стране.

Наводи се да је руски председник информисао турског колегу о раду руских мировњака, „који ефикасно осигуравају одржавање режима прекида ватре и безбедност цивилног становништва“.

Истиче се да је детаљно разговарано о процесу реализације споразума који су склопили председника Русије, Јерменије и Азербејџана о Нагорно-Карабаху 9. новембра.

„Председници су разменили мишљења у вези са радом на формирању Центра за контролу прекида ватре и свих војних дејстава у зони сукоба. Обе стране су указале на потребу доследног и потпуног спровођења решења која су усмерена на обезбеђивање стабилности и успостављање мирног живота у региону“, наводи се у саопштењу Кремља.

Председници су се сложили да је приоритет решавање хуманитарних проблема у Нагорно-Карабаху – повратак избеглица, очување верских и културних објеката, обнављање инфраструктуре.

Путин и Ердоган су се сложили да наставе сарадњу у области борбе против вируса корона, и  истакли су да је приоритет координација у развоју и производњу вакцина.

Истиче се да су председници разматрали актуелна питања билатералних односа са нагласком на значају интензивирања трговинских и економских веза.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио је 11. новембра да су Анкара и Москва потписале меморандум о центру за контролу примирја у Карабаху и да ће учествовати у „заједничкој мировној мисији“. Пре тога, портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да ће Москва и Анкара радити на Карабаху преко надзорни центар на територији Азербејџана, као и да „није било речи о заједничким мировним снагама“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала