Шта сад: Бајден преузима власт, Трамп не признаје пораз — „појео вук магарца“

© REUTERS / Mike SegarАмерички председник Доналд Трамп и кандидат за председника Демократске странке Џо Бајден
Амерички председник Доналд Трамп и кандидат за председника Демократске странке Џо Бајден  - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је одобрио средства за пренос власти на противкандидата Џоа Бајдена, Доналд Трамп није признао пораз и наставља прaвну борбу за оспоравање резултата. Међутим, сваким даном шансе да оспори резултат избора све су мање и без обзира на очигледне манипулације, Бајден постаje председник САД по народној — „појео вук магарца“.

Ово каже за Спутњик спољнополитички уредник америчког часописа „Хрониклс“ Срђа Трифковић поводом последњих политичко-изборних обрта у САД.

Доналд Трамп одобрио је пренос власти на Бајдена, али је касније написао да никада нећe одобрити резултате избора, за које и даље тврди да су покрадени.

Пренос власти на Бајдена, али Трамп не признаје пораз

Трампово одобрење средства Управи општих послова за процес транзиције власти са становишта његових правних саветника је више прелиминарна или привремена мера, чији је циљ да обезбеди миран трансфер у случају да се процеси пред америчким судовима не заврше како они желе, истиче Трифковић.

Према његовим речима, реч је о резервној мери која не прејудицира исход тужби Трамповог правног тима. Међутим, Трампови изгледи да оповргне исход избора сваким даном су „све више теоретски, него што имају снажну правну или политичку заснованост“.

Слабе шансе за преокрет

Саговорник Спутњика подсећа на пример Џорџије, где је требало да буде ручно пребројавање гласова, али где није било промена у селекцији гласова који ће бити уважени, а то је кључно питање и у Пенсилванији и зато је врло тешко замислити да би се ситуација могла преокренути у Трампову корист.

​„У политици је утисак често важнији од супстанце. Сад чак и Трампове присталице имају утисак да је ствар неповратно изгубљена, па је врло тешко замислити да би у последњем тренутку, рецимо, интервенцијом Врховног суда могао да буде оповргнут резултат у Пенсилванији и да се са тих 21 или 22 електорска гласа доведе у питање и исход на националном нивоу“, каже Трифковић.

Тренутно стање — „појео вук магарца“

Тренутно стање је резултат политичко-правне констелације снага на терену, истиче Трифковић и наглашава да он лично нема сумњу да је Трамп био оштећен и да је било и грубих манипулација, поготово у већим градовима у три државе средњег запада — Питсбургу и Филаделфији у Пенсилванији, Детроиту у Мичигену и Милвокију у Висконсину.

„Можемо само закључити народном мудрошћу да је ’појео вук магарца‘, односно, да захваљујући способности Демократске странке да манипулише изборним процесом на локалном нивоу јесте доведен у питање легитимитет избора на федералном нивоу. За републиканце је барем утешна награда да су сачували контролу над Сенатом, тако да ни демократама неће бити отворен терен за спровођење радикално другачије агенде по питању спољних послова, миграције, или здравствене заштите“, каже Трифковић.
Ако се докаже крађа, Представнички дом „бира“ председника

Уколико би се судски доказало да је било крађе гласова после Бајденовог преузимања власти, то би било једно врло интересантно питање за које нема прецедента у америчкој историји, сматра саговорник Спутњика.

​Врло вероватно да би у том случају избор новог председника државе ишао у Представнички дом, у коме би гласале делегације држава, а не појединачни чланови Представничког дома као конгресмени.

„Ово је битна дистинкција, зато што у појединачном збиру демократе имају већину. Међутим, кад гледате конгресне делегације држава у Представничком дому, онда републиканци имају већину од 32 према 18. Али, ово за сада више остаје у домену теоретског спекулисања, него што у овом тренутку видимо путању која би Трамповом тиму отварала могућност директне интервенције и преокрета, пре него што процес транзиције буде већ добрано поодмакао“, сматра Трифковић.
Пенсилванија — последња шанса Трамповог тима

Једина права тема која је преостала Трамповом правном тиму да оспори резултате председничких избора је Пенсилванија, зато што је тамо правна заснованост примедби најреалнија, сматра Трифковић.

Врховни суд те државе допустио је продужетак рока за пребројавање гласова за три дана, што је у директној супротности са законом Пенсилваније, а уз то, нису ни једнако примењивани прописи у различитим срезовима, што је у супротности са уставном одредбом о заштити једнаких права, а то представља „снажну основу за интервенцију Врховног суда САД“, објашњава Трифковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала