Шта се догоди кад човек прогута батерију: Лекари били убеђени да је озбиљно болестан

© REUTERS / REUTERSБатерије
Батерије - Sputnik Србија
Пратите нас
Лекари у италијанском граду Фиренци били су убеђени да је затвореник који је довезен колима Хитне помоћи озбиљно болестан и да је имао срчани удар, али испоставило се да је прогутао батерију.

Необичан случај забележен је недавно у научној студији објављеној у Аналима интерне медицине.

Ради се о затворенику из Италије који је довезен у ургентну службу због болова у стомаку.

Када су му лекари урадили ЕКГ, забележена је неуобичајена електрична активност срца, а линија ЕКГ-а била је узнемирујућа, указујући на инфаркт.

Пацијент није имао до тада проблема са срцем, нити је био у ризичној групи. Такође, није имао друге симптоме инфаркта нити су на то указивале анализе крви.

 Потом су му снимили стомак, а на снимку су видели батерију. Испоставило се да је њен електрицитет ометао ЕКГ и давао лажну слику о озбиљном стању.

„Ако неко прогута једну или више батерија, ЕКГ може да опонаша промене карактеристичне за акутни инфаркт миокарда. Убеђен сам да већина клиничара није упозната са овом информацијом“, казао је за „Лајвсајенс“ др Гај Минц, директор кардиологије у једној од њујоршких болница.

Научници су установили и на који начин батерија имитира срчани удар. Највероватније је да батерија, у додиру са киселином у желуцу, направи електричну струју која путује до срца.

„Иако нису заиста доживели инфаркт, оваква ситуација може бити опасна за пацијенте, јер дуже излагање електрицитету може да оштети срце“, каже др Минц и упозорава да то није једина опасност, будући да батерија може да процури и тако изазове тровање или да доведе доблокирања стомачних путева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала