Резолуција француског Сената о Карабаху: Обичан лист папира или историјска одлука

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаАлијев: Прекид ватре могућ, али имамо услов за то
Алијев: Прекид ватре могућ, али имамо услов за то - Sputnik Србија
Пратите нас
Азербејџан сматра да је резолуција француског Сената о признавању Нагорно-Карабах обичан лист папира, док је премијер Јерменије Никол Пашињан овај потез окарактерисао као „историјску одлуку“.
„Пре свега желим да истакнем да та резолуција за Азербејџан није ништа више од обичног листа папира. Тај комад папир, усвојен у име уских политичких амбиција, упоредо са грубим кршењем норми међународног права, Устава УН и одговарајућих резолуција Савета безбедности УН, изазива озбиљна питања у вези са намерама и објективног деловања Француске и као копредседавајуће Минском групом ОЕБС, и као сталне чланице Савета безбедности УН“, рекао је Спутњику помоћник председника Азербејџана Хикмет Гаџијев.

Према његовим речима, „Баку сматра да је усвајање резолуције веома срамотан корак за политику и парламентаризам Француске“.

„Француска Влада треба да изнесе свој званичан став о неприхватљивости сличних провокативних корака и да изрази подршку територијалном интегритету Азербејџана усвајањем изјаве која осуђује резолуцију“, поручио је помоћник председника Азербејџана.

Премијер Јерменије Никол Пашињан је поздравио потез француског Сената.

„Одлука француског Сената је историјска. Међународно признање Нагорно-Карабаха је на међународном дневном реду“, написао је Пашињан на Фејсбуку.

Раније је саопштено да је француски Сенат усвојио резолуцију којом се позива Влада да призна независност Нагорно Карабаха. Документ је усвојен са 305 гласова „за“, док је само један био против.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала