Направљена вештачка кожа која може да осећа температуру и додир

CC0 / Unsplash/Ella Pellegrini / Додир, додиривање, рука
Додир, додиривање, рука - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници су направили вештачку кожу која први пут може у исто време да осећа температуру и додир.

Вештачка кожа, која би могла да се примењује у медицини, или изради хуманоидних робота, велики је изазов за научнике.

Руски научници направиће “вечну” нуклеарну батерију - Sputnik Србија
Руски научници тестирају „вештачку кожу“

Упркос бројним покушајима, до сада није направљена она која би наликовала природној кожи, са великим бројем рецептора који могу да разликују стимулусе као што су температура или додир, и велики број њихових варијација. Успевали су да направе само вештачку кожу која може да препозна или температуру или додир.

Међутим, научници са јужнокорејског ПОСТЕХ и америчког Стенфорд универзитета, успели су да створе вештачку кожу која може у исто време да „осећа“ и једно и друго, пише „Сајенс дејли“.

Ова вештачка кожа опремљена је електронским, јонским проводницима, од којих су направљени вештачки рецептори који могу у исто време да мере температуру и препознају додир.

Захваљујући једноставној комбинацији електролита и електрода, ова вештачка кожа могла би да има велику комерцијалну примену. Њени творци, Унјонг Јеонг са корејског и Инсанг Ју са америчког универзитета, наводе да може да прецизно измери температуру, али и да осети стискање, убадање, увртање, благ додир...

„Када се вештачка кожа додирне прстом, она га региструје кроз промену температуре. Уколико се притисне прстом, осећа растезање и препознаје га као додир. То је слично механизму који има права људска кожа. Главни циљ нам је стварање вештачке коже која може да стимулише људске рецепторе и тако помогне пацијентима који су због болести изгубили тактилну сензитивност“, казао је Унјонг Јеонг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала