Нова молдавска председница: Извела сам из коме спољну политику Молдавије

© Sputnik / Miroslav Rotar / Уђи у базу фотографијаМаја Санду
Маја Санду - Sputnik Србија
Пратите нас
Новоизабрана председница Молдавије Маја Санду изјавила је да је за две недеље након избора „извела из коме“ спољну политику земље.
„Предлажем вођење уравнотежене спољне политике у корист грађана, која ће извести земљу из изолације. За две недеље сам извела спољну политику из коме, како би Молдавија адекватно била представљена на међународном нивоу и почела сам да обнављам односе са Румунијом и Украјином“, изјавила је Санду.

Први телефонски разговоре које је обавила Санду, након што је изабрана за шефицу државе, били су са председницима Румуније и Украјине, Клаусом Јоханисом и Владимиром Зеленским.

Говорећи о Русији, Санду је у интервјуу за украјински лист „Европска правда“ рекла да би за решење сукоба у Придњестровљу било потребно да се одатле повуку руски мировњаци. Актуелни председник државе Игор Додон је ту изјаву назвао озбиљном грешком.

Истовремено, новоизабрана председница је истакла да ће главни приоритети у њеном раду бити борба против корупције и реформа судског система.

„Борба против корупције и реформа судског система биће приоритет број један у мом раду. Више пута сам говорила да корупција представља претњу националној безбедности“, рекла је Санду.

Вакцина против короне – од САД и Румуније

Санду се на брифингу осврнула и на питање вакцине против вируса корона, рекавши да ће у оквиру пројеката о сарадњи са САД и Румунијом покренути питање добијања вакцина што је пре могуће.

Раније су молдавске власти саопштиле о 99.633 регистрована случаја оболелих од вируса корона и да је преминуло 2.188 људи.

Ситуација у Придњестровљу

Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом.

После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.

Ове године се навршава 28 година од почетка мировне операције у Придњестровљу. Мир у зони сукоба одржавају 402 руска војника, 492 придњестровска, 355 молдавских и десет војних посматрача из Украјине.

Мировњаци обављају службу на 15 контролних пунктова, који се налазе на кључним деоницама зоне безбедности.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала