Новинарка Спутњика „окупирала Крим“: Есктремисти је ставили на црну листу

© Фото : Уступљено СпутњикуОливера Икодиновић
Оливера Икодиновић - Sputnik Србија
Пратите нас
Озлоглашени портал украјинске екстремне деснице „Миротворац“ уврстио је новинарку Спутњика Оливеру Икодиновић на црну листу.

Овај портал, који се иначе представља као „центар за истраживање злочина почињених против националне безбедности Украјине, мира, безбедности човечанства као и спровођења међународног права”, нашу новинарку је уврстио на црну листу као „антиукрајинског пропагандисту“.

Како су навели са тог портала, Оливера Икодиновић је на црној листи због „учешћа у покушајима легализације окупације Аутономне Републике Крим од стране руских освајача“, те „нарушавања границе Украјине уласком на окупирани Крим“.

Поред тога, на сајту су, без дозволе, објављени и лични подаци, као и фотографија наше новинарке.

Наша новинарка није прва из Србије која се нашла на мети тог озлоглашеног портала украјинских екстремиста.

На црну листу„Миротворца“ су, између осталог, доспели и глумац Милош Биковић због снимања филма на Криму, као и Емир Кустурица, који је тамо држао концерт, али и сада упокојени патријарх српски Иринеј, за ког је наведено да је „антиукрајински пропагандиста, непријатељ украјинског православља“.

Украјински десничарски „миротворци“ су, примера ради, на своју црну листу ставили и бившег немачког канцелара Герхарда Шредера, због „нарушавања суверености Украјине“ и низа других оптужби.

Бывший федеральный канцлер Германии Герхард Шредер - Sputnik Србија
Берлин напада „Миротворца“: Црни списак је за Русе, а не за Немце

Портал „Миротворац“ познат је као озлоглашени сајт на коме украјински десничари таргетирају све који не мисле исто као они.

То је и ресурс на коме одређена група истомишљеника објављује информацију о „непријатељима“ Украјине, и то уз подршку украјинског Министарства унутрашњих послова, али и њене Службе безбедности.

Овај портал је познат и по томе да је непосредно пред убиство познатог украјинског новинара Олеса Бузине, познатијег по својим ставовима о тројном јединству руског народа (Малоруса — Украјинаца, Белоруса и Великоруса — Руса), објавио његов број телефона и кућну адресу.

Непосредно након убиства, на Твитеру била је објављена порука: „Агент 404 се опет добро показао. За успешно извршење војног задатка заслужио је кратак одмор“.

О каквом се сајту ради, говори и податак да је портпарол Уједињених нација Бенжамин Моро прошле године позвао украјинске парламентарце да га затворе. Моро је то урадио говорећи пред Комитетом за слободу говора украјинског парламента. Он је рекао како тај сајт објављује личне податке великог броја људи које они сматрају „непријатељима“ Украјине, међу којима су и бројни новинари, што је кршење и украјинских и међународних закона.

Како је објавио Хјуман рајтс воч у свом извештају, „Миротворац“ је објавио личне податке на стотине новинара који су извештавали из подручја сукоба и имали су акредитације Доњецке народне републике, назвавши их „сарадницима терориста“. Хјуман рајтс воч наводи да су представници украјинских власти поздравили такав потез „Миротвореца“, иако су формално започели истрагу због објављивања личних података, док је великом броју новинара са те листе после тога прећено.

Оливера Икодиновић, између осталог, за Спутњик ради серијал „Моја Русија“. Погледајте њен видео о Криму:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала