Прети ли нова пандемија: Микроорганизми све отпорнији, научници упозорили на опасне последице

© Depositphotos.com / Elnur_Научник из биотехнологије у лабораторији
Научник из биотехнологије у лабораторији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Микроорганизми су све отпорнији на лекове и тај проблем могао би да постане извор нове пандемије са озбиљним импликацијама по здравље људи и привреду, упозорава агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду ФАО.

Микроорганизми су све отпорнији а тај процес убрзава све масовнија употреба средстава за њихово уништавање код људи, животиња и пољопривредних култура, истиче се у тексту ФАО објављеном поводом Светске недеље свести о заразним болестима која је управо обележена.

Најмање 700 хиљада људи годишње умре од заразе дисајних путева и уринарног тракта, као и од полно преносивих болести, које је због отпорности њиховог изазивача све теже лечити, подсећа ФАО.

Отпорност на лекове све је присутнија и у пољопривредно-прехрамбеном сектору привреде и прети глобалној безбедности производњи хране, тврди ФАО.

Не помажу ни најјачи лекови

“Широм света људи, животиње и биљке већ умиру од инфекција које не могу да се лече чак ни најјачим лековима против микроорганизама”, наводи се даље.

“Ако се проблем отпорности микроорганизама на лекове не реши, следећа пандемија с којом ћемо да се суочимо могла би да буде бактеријска и пуно смртоноснија, због лекова који више не делују”, напомиње заменица генералног директора ФАО Марија Хелена Семедо.

Отпорност микроорганизама на лекове спада међу глобалне претње, потенцијално опасније од вируса корона, закључују у ФАО.

Прехрамбени и пољопривредни сектор имају кључну улогу у решавању тог проблема јер се у многим деловима света средства против микроорганизама пуно више користе у узгоју животиња него у заштити људског здравља.

© Fotolia / Giovanni CancemiСтручњаци упозоравају да би могућа пандемија била много смртоноснија од актуелне уколико се проблем отпорности микроорганизама не реши.
Прети ли нова пандемија: Микроорганизми све отпорнији, научници упозорили на опасне последице - Sputnik Србија
Стручњаци упозоравају да би могућа пандемија била много смртоноснија од актуелне уколико се проблем отпорности микроорганизама не реши.

Процес појачава стални раст потражње за храном због све бројније људске популације, а научници не могу да држе темпо и истом брзином осмишљавају нове лекове, па су у опасности глобални сектор производње хране, њена безбедност, здравствени системи и привреда, наглашава ФАО.

Препоруке свим кључним актерима

Агенција је зато пре два дана оформила тим стручњака, укључујући пољопривреднике, ветеринаре, епидемиологе и научнике који ће да траже решења у пољопривредном сектору и политици, усмерена на примеренију употребу средстава против микроорганизама и делотворније спречавање болести.

У међувремену, пољопривредницима и актерима у прехрамбеном ланцу сугеришу да темељно перу руке, одећу и обућу и радне површине пре и после контакта са животињама и производима.

Такође, морају да воде рачуна о здрављу животиња које би требало да живе без стреса. За њих је важна и чиста вода и добра храна која треба да се држи на сувом и буде заштићена од глодара, птица, инсеката и други преносилаца бактерија.

У ФАО наглашавају и да би употреба пестицида требало да буде последње решење, када се исцрпе сва друга.

Потрошачима препоручују да добро термички обраде храну и да је не подгревају. Температура у фрижидерима и у транспорту мора да буде на одговарајућем ниском нивоу посебно када се ради о сировом месу.

ФАО од политичара тражи да борбу против отпорних микроорганизама прогласе приоритетом и да хитно дефинишу мере и сарадњу са заинтересованим актерима како би стратегије и закони били што делотворнији.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала