Руски амбасадор: Покушаји увлачења Русије у кризу у Белорусији без перспективе

© Sputnik / Viktor TolochkoАмбасадор Русије у Белорусији Дмитриј Мезенцев
Амбасадор Русије у Белорусији Дмитриј Мезенцев - Sputnik Србија
Пратите нас
„Повлачење“ руске карте од стране опозиције у Белорусији нема перспективу, рекао је амбасадор Русије у тој земљи Дмитриј Мезенцев.
„Покушаји неких организатора протеста или режисера који би да прав политичке представе на сцени у Белорусији уз повлачење руске карте, односно провоцирањем напетости између Русије и Белорусије, немају никакву перспективу“, рекао је амбасадор.

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је раније да Запад прави различите шеме за утицај на власти у земљи и на њега лично, с циљем да сруши поредак и чак би желео да у тај процес увуче Русију.

Њега, међутим, с власти може да склони само белоруски народ на бази постојећих закона и Устава, додао је Лукашенко.

Један од лидера белоруске опозиције Павел Латушко, члан председништва Координационог савета, обратио се ЕУ с молбом да у Белорусију упути мисију која би требало да помогне решавању кризе и да би у њу требало укључити представнике Русије.

Протести у Белорусији почели су после председничких избора 9. августа, на којима је победио Александар Лукашенко. Опозиција, међутим, не прихвата резултате и сматра да је легитимни председник Светлана Тихановска. Такав став дели и Брисел који је због, како кажу, фалсификовања избора и примене силе против демонстраната проширио санкције против белоруских званичника.

Русија сматра да је Лукашенко легитимни председник Белорусије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала