Србија ускоро добија још један ауто-пут: Познато када ће почети радови

© Tanjug / ZORAN ZESTICПотписивање уговора за градњу прве деонице ауто-пута Ниш - Мердаре
Потписивање уговора за градњу прве деонице ауто-пута Ниш - Мердаре - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали потписао је данас уговор о кредиту од 85 милиона евра за пројекат изградње ауто-пута Ниш - Мердаре са регионалном директорком ЕБРД-а за Западни Балкан Жужаном Харгитаи, за прву деоницу од Ниша до Плочника.

Почетак радова се очекује већ половином наредне године, рекао је Мали након потписивања уговора у Влади Србије.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је да градња прве деонице Ауто-пута мира, од Ниша до Плочника, креће са почетком грађевинске сезоне идуће године.

Харгитаи је најавила да ће први тендер за избор извођача бити објављен у децембру, као и да би радови требало да почну до половине 2021. године.

Кредит од 85 милиона евра је одборен за финансирање изградње прве деонице од Ниша до Плочника у дужини од 33 километара.

Други уговор за имплементацију пројекта изградње аутопута потписали су министар грађевинарства Момировић, дирекор Коридора Србије Александар Антић и Харгитаи.

Мали је истакао да су данас потписана два важна споразума који представлају корак напред у реализацији тог важног инфраструктурног пројекта.

„Потписана су данас два споразума, од којих се један односи на имплементацију пројекта, а други на завршетак целе структуре финансирања тог пројекта“, рекао је Мали.

Министар финансија каже да је вредност пројекта изградње прве деонице 225 милиона евра.

Захвалио је ЕБРД-у што је данас обезбеђено преосталих 85 милиона евра у финансијској конструкцији.

За прву деоници од Ниша до Плочника већ је обезбеђен зајам Европске инвестиционе банке од 100 милиона евра, као и грант од 40,6 милиона евра из Инвестиционог оквира за Западни Балкана, навео је Мали.

Истиче да је то веома важан пројекат, пошто је део вашингтонског споразума, као и да ће тај ауто-пут допринети развоју региона, као и бржем протоку робе и људи, али безбедности саобраћаја.

„То ће унапредити економску повезаност и развој целог региона“, истакао је Мали.

Навео је да се тај пројекат потпуно уклапа у програм Србија 2025 у који ће бити уложено више од 14 милијарди евра у наредних пет година само у инфраструктурне пројекте.

„Већ наредне године имаћемо у буџету рекордни буџет за капиталне инвестиције, преко 330 милијарди динара, то јест 5,5 одсто нашег БДП-а“, нагласио је министар.

Мали је захвалио свима који су учествовали у припреми документације за реализацију пројекта, а нарочито институцији ЕБРД која, каже, увек пружи Србији подршку.

Навео је да је у претходних пет година у Србији изграђено више од 350 км нових ауто-путева.

Део тзв. Ауто-пута мира кроз Србију, Ниш - Мердаре, биће дуга 77 километара, наводи Танјуг.

Коридор 10 и нови ауто-пут ће се повезати код Ниша и омогућити излазак Србије на албанске луке на Јадранском мору и боље повезати 500.000 људи.

Дужина будућег ауто-пута Ниш - Драч је 383 километара.

Ауто-пут Ниш - Мердаре - Приштина је део основне индикативне транспортне мреже ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала