Војска Србије добила прву жену пилота јуришног борбеног авиона „Орао“

© Фото : Министарство одбране/Jovo MamulaКапетан Ана Перишић
Капетан Ана Перишић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је првом самосталном лету на авиону „Орао“ капетана Ане Перишић, прве жене пилота у историји наше војске на јуришном ваздухоплову.

Истакао је да је поносан што је једна дама постала први пилот јуришног борбеног авиона и што у сваком тренутку може да буде једнако успешна или успешнија од било ког мушкарца у обављању ових послова.

На војном аеродрому „Морава“ у Лађевцима, на успешно изведеном контролном лету, капетану Ани Перишић по слетању међу првима је честитао и министар Стефановић, а затим и колеге из 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде.

© Фото : Министарство одбране/Jovo MamulaПотпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је првом самосталном лету на авиону „Орао“ капетана Ане Перишић
Војска Србије добила прву жену пилота јуришног борбеног авиона „Орао“ - Sputnik Србија
Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је првом самосталном лету на авиону „Орао“ капетана Ане Перишић
„Драго ми је што је тако и то јесте простор за нове младе генерације младих жена из наше земље које могу да пронађу своју каријеру и у ловачкој авијацији, као и каријеру у најсложенијим видовима и јединицама Војске Србије“, истакао је министар Стефановић додајући да је захвалан Ани због прилике да данас види једног веома успешног пилота, за коју су старешине и стручњаци оценили је имала веома успешан лет након кога сада може да иде и у самосталне летове.

Министар Стефановић је такође нагласио да је данас био у прилици и да посети 98. Ваздухопловну бригаду, јединицу за коју може да се каже да је Чувар нашег неба.

„Није ово лак посао, то је посао у коме пилоти и сви они људи који опслужују систем, да не заборавимо и све техничаре и људе који помажу пилотима у оспособљавању ваздухоплова и у свакодневним активностима, у коме морају да прођу безбројне часове обуке да би били способни да управљају сложеним системима и да би могли да буду оно што јесу - неко ко брани нашу земљу и ко је у сваком тренутку спреман да узлети и да се бори за Србију“, нагласио је министар Стефановић.

Он је, такође, изразио задовољство што је имао прилику да види хеликоптере Ми-35 која је наша војска набавила, као и авионе типа „Орао“.

„Хоћу да захвалим и генералу Билићу и целом саставу јединице не једном заиста срдачном дочеку, једном исцрпном реферисању о свим проблемима и изазовима, али и на оним успешним стварима које су урађене у претходном периоду због чега ова јединица и јесте то што јесте“, поручио је министар Стефановић.

© Фото : Министарство одбране/Jovo MamulaВојска Србије добила прву жену пилота јуришног борбеног авиона „Орао“
Војска Србије добила прву жену пилота јуришног борбеног авиона „Орао“ - Sputnik Србија
Војска Србије добила прву жену пилота јуришног борбеног авиона „Орао“
Капетан Ана Перишић припадник је 241. Ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. Ваздухопловне бригаде, успешно завршава прeобуку са ваздухоплова „Супергалеб Г4“ на ваздухоплов „Орао“. Говорећи о утисцима након првог самосталног лета, истакла је да их је тешко описати речима, а на питање како се осећа као прва жена пилот која је то остварила одговара да је реч о задатку за који се труди да испуни набоље што може.

„Лет је протекао сигурно и безбедно и ја сам задовољна како сам успела то да изведем. Изазов сам по себи је да летим сама на том ваздухоплову после контролног лета“, истакла је капетан Ана Перишић која припада првој генерацији жена пилота која се школовала на Војној академији за тај позив.

Током обиласка припадника 98. ваздухопловне бригаде на војном аеродрому „Морава“ код Краљева, коме је присуствовао и заменик команданта РВиПВО бригадни генерал Жељко Билић, заменик команданта те јединице пуковник Александар Милићевић реферисао је о намени и задацима јединице, а министар Стефановић обишао је и недавно набављене ваздухоплове који су у саставу те јединице и разговарао са пилотима и техничким саставом 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала