Бугарски министар: Северна Македонија направила корак у правом смеру

© AP Photo / Alex BrandonПотпредседник бугарске владе Красимир Каракачанов
Потпредседник бугарске владе Красимир Каракачанов  - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник Владе Бугарске, министар одбране Красимир Каракачанов рекао је да постоји могућност да Софија следеће године одобри почетак преговарачког процеса о приступању Северне Македоније Европској унији.

Каракачанов је позитивно оценио изјаву премијера Северне Македоније Зорана Заева који је рекао да Бугарска и Северна Македонија имају заједничку историју и да неће дозволити  македонским медијима да оцрњују Бугаре.

„Честитам Заеву, скупио је храброст због које га критикују поједини његови противници. То је мали корак у правом смеру. Ако се тако настави, мислим да следеће године можемо говорити о почетку преговарачког процеса“, поручио је Каракачанов.

Раније је Заев рекао је да је Гоце Делчев револуционар и за Бугаре и за Македонце које су се борили за слободну Македонију и Одринског региона. Он је истакао да је прошлост оставила многе неправде у Македонији за време бивше Југославије и комунизма.

Подсетимо, раније је Софија блокирала почетак преговора о приступању Северне Македоније Европској унији. Као што је више пута саопштила бугарска страна, комшије не поштују Споразум о добросуседству, који обавезује стране да формирају заједничку комисију за решавање спорних историјских питања.

Софија је захтевала да Скопље одустане од говора мржње према Бугарима, од формулације „македонски“ у корист „службеног језика Републике Северне Македоније“ и идеје о македонској мањини у Бугарској.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала